
Iskusne domaćice posjeduju niz trikova koji im olakšavaju kuhanje, a jedan od ključnih problema s kojim se suočavaju prilikom prženja je prskanje ulja po kuhinji. Evo kako riješiti taj problem:
1. Zagrijavanje posude prije dodavanja ulja: Umjesto da ulje sipate u hladan tiganj, prvo zagrijte posudu potpuno suhom. Tek tada dodajte ulje i dopustite da postigne željenu temperaturu. Ovaj pristup smanjuje rizik od prskanja ulja po radnoj površini, šporetu i drugim dijelovima kuhinje.
-
Jamie Oliver preporučuje 11 recepta za kuhanje ovog februara1 sedmica ranije
2. Rješavanje ogrebotina na tiganju: Ako primijetite ogrebotine na tiganju koje mogu uzrokovati prskanje ulja, isprobajte ovaj trik. Pospite so po tiganju i lagano je zagrijte kako bi so popunila ogrebotine. Zatim uklonite višak soli, zagrijte tiganj i dodajte ulje. Ovaj korak pomaže ne samo u sprječavanju prskanja ulja već i sprječava da se hrana zalijepi za tiganj.
Ovim jednostavnim trikovima, iskusne domaćice održavaju čistoću u kuhinji i olakšavaju si kuhanje bez nepotrebnog nereda.