SvijetZanimljivosti i zabava

Koliko je rizično kuhati na plin?


Prema novom istraživanju kuhanje na plin lošije utječe na vaše zdravlje nego život u gradu onečišćenom zbog posljedica prometa ili industrije.

Premda profesionalni kuhari i kuhari amateri preferiraju plinske štednjake u odnosu na električne alternative, novo istraživanje pokazuje da plinska kuhala proizvode dušikov dioksid i sitne čestice – opasne toksine koji su sastavni dio plinova što ih ispuštaju vozila, prenosi Independent.

Ako je to istina, takve tvari mogu iziritirati pluća i dospjeti u krvotok te tako povećati rizik od razvoja bolesti srca, raka pa čak i Alzheimerove bolesti.

Je li kuhanje na plin opasnije za zdravlje od življenja u zagađenom gradu?

Djeca i stariji ljudi najosjetljiviji su na ovakvu vrstu onečišćenja zraka.

Jedna je studija pokazala da plinske peći uzrokuju nagli porast onečišćujućih tvari u zraku u zatvorenim prostorima i da one mogu biti puno veće od razine onečišćujućih čestica koje lebde uokolo prometnom gradskom ulicom.

Za potrebe istraživanja djeca su išla u školu s ruksacima opremljenim monitorima koji su evidentirali onečišćenje zraka, prenosi časopis New Scientist.

“Mnoga su djeca zapravo bila izložena većem zagađenju kod kuće u večernjim satima, dok je jedan od roditelja pripremao obrok na plinskome kuhalu, nego zagađenju zraka na putu do škole”, rekao je prof. Frank Kelly s londonskog Imperial Collegea.

Plinska kuhala i astma

Rezultati drugog istraživanja pokazuju da je svaki osmi slučaj astme koja se razvije u djetinjstvu u SAD-u zapravo posljedica izlaganja plinskim kuhalima u zatvorenim prostorima.

I prof. Kelly, koji nije sudjelovao u toj studiji slaže se da su plinski štednjaci “glavni izvor onečišćenja zraka u zatvorenim prostorima.” I on smatra da boravak u prostoriji s plinskim kuhalom može biti uzročnik astme ili ostalih zdravstvenih stanja u osjetljive djece.

Imate plinski štednjak? Novo istraživanje otkriva koliko je opasan za zdravlje! Europljani masovno kupuju električne varijante | Kreni zdravo!

“Živi li u kućanstvu dijete s astmom, vjerojatno će pokazivati više simptoma bolesti nego u slučaju da u kući postoji električna alternativa”, kaže Kelly te dodaje da je taj problem izraženiji u manjim domovima bez odgovarajuće ventilacije.

Problem onečišćenog zraka u zatvorenim prostorima tek odnedavno je u fokusu proučavanja poput onečišćenja vanjskog zraka.

 Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button