Zanimljivosti i zabava

Tabui i fantazije: Najbizarnije seks priče iz doba antike
Drevni Grci, Rimljani i Egipćani imali su seksualne sklonosti i erotske običaje koji i danas raspiruju maštu i može se reći, predstavljaju tabu temu. Od orgija, preko prostitucije, do gej odnosa – ovo su, piše Newsweek, najuvrnutije seks priče antičkog doba:

Najdevijatniji vladar

Neron? Kaligula? Ne. Rimski car Tiberije, nasljednik Augusta Cezara, bio je uvjerljivo najperverzniji vladar dekadentnog carstva. Prema pisanju povjesničara, Tiberije je sebi napravio “erotski stožer” na otoku Capri gdje je dovodio dečke koji su izvodili složene seksualne “performanse” u kojima je car ponekad, kada bi se zamorio od gledanja, i sam sudjelovao. Perverzni car podučavao ih je da ga zadovoljavaju pod vodom dok je boravio u svom kupatilu. Čak ih je nazivao “svojim malim ribicama”, navode povjesničari.

Pokretne maternice

Drevni narodi bili su prilično opušteni oko golotinje, a gola ljudska figura bila je obožavana poput božanstva. Grci su se naročito divili “pozadini” – muškoj i ženskoj. Ipak, kada bi duša napustila tijelo, antički ljudi bojali su se i da mu priđu. Razlog? Zbog slabog poznavanja ljudske anatomije vjerovali su da ženska maternica “šeta po tijelu” nakon smrti uslijed čega postaje izvor bolesti.

Čudna uloga ljubljenja

Ljubljenje na javnim mjestima smatrano je za vrlo nepristojno kako kod Grka, tako i kod Rimljana. Poznato je da su žene uvijek ljubile muškarce na ulazu u dom, ne samo zbog naklonosti, već kako bi vidjele koliko je njihov partner tog dana popio vina.

Popularnost ljubljenja je posebno opala nakon što su se navike španjolskih Rimljana proširile na cijelo carstvo, odnosno kada je pranje zuba urinom postalo općta praksa.

Erotska salata

Kako bi održali svoj libido, muškarci starog doba jako su vodili računa o prehrani. Grci su vjerovali da zelena salata loše utječe na erekciju, dok su Egipćani smatrali da poboljšava orgazam. Rimljani su bili specifični – kao afrodizijak su koristili razno bilje i jedni su od prvih koji su u seksu počeli koristiti ulje kao “pomagalo”.

Gladijatori – starlete drevnog doba

U drevnom Rimu, nešto više od pola stanovništva su bili robovi, a gladijatori su u okviru te grupe bili svojevrsne zvijezde. Ove drevne borce pratile su “groupie djevojke”, a njihove seksualne usluge nisu bile nepoznate ni aristokraciji o čemu svjedoče brojni grafiti pronađeni diljem carstva.

Poznata je priča o Faustini, supruzi cara Marka Aurelija, koja je bila jako naklonjena jednom od gladijatora. Kada je car to primijetio, naredio joj je da se seksa s gladijatorom, koji je tijekom čina bio “gore”, te je ubijen tako da iskrvari na njoj.

Faustina ga je morala pustiti da ritualno iskrvari, počisti krv i potom vodi ljubav sa svojim suprugom.

Analni seks

Kako nije bilo kontracepcijskih sredstava, analni seks bio je vrlo popularan u antičko doba. Osim kao zadovoljstvo, analni seks je bio i kazna. Naime, ako bi se dokazao preljub, povrijeđena strana imala je pravo analnim seksom kazniti ‘prekršitelja’.

Panseksualnost

Ljubavni trokuti i “otvorene veze” bile su uobičajene u drevno doba. Rimski car Hadrijan bio je poznat po svojoj ljubavi s tinejdžerom Antinousom. Danas, muzeji su puni kipova ovog dečka kojeg najčešće prikazuju kao ideal ljepote. Hadrijanova supruga Sabina je znala za “afere” svog supruga, a i sama je koristila prednosti panseksualnosti.

Izvor: express.hrMožda će Vas zanimati i:

Back to top button