U vrijeme ekonomske krize, bolesnih i slabih ljudi na svakom ćošku, pa i predizborne kampanje, zaboravili smo da pažnju posvetimo običnim, malim stvarima koje će izmamiti osmijeh na lice.
Na moru je već bio i onaj ko ima i onaj ko je naučio. Djeca su krenula u školu. Borba za fotelje u gradskim vlastima je uveliko u toku. Još malo pa će i ljetnu garderobu u ormarima, zamijeniti jesenska i zimska.
Vrijeme je i za pravljenje zimnice, tako jednostavnu tradiciju skoro svake kuće na našim područjima. Svi, gore navedeni, problemi današnjice su u mnogim kućama tu tradiciju učinili nemogućom jer nema para za paprike, patlidžane, paradajz, limuntos, tegle i sve ostale potrepštine za pripremu zimnice.
Na Facebook-u smo naišli na post koji podsjeća na radost koju pričinjava priprema zimnice. Inače je to prilika da porodica provede dan ili nekoliko njih skupa i spreme pregršt specijaliteta po porodičnim ili tek nabavljenim receptima od komšinica, koje će sa zadovoljstvom jesti do naredne sezone svježeg voća i povrća.
Direktorica firme “SICON SAS” i članica NVO “Nova ženska inicijativa”, Alisa Salković je na svom Facebook profilu “okačila” fotografije jednog segmenta iz procesa pravljenja njenog ovosezonskog ajvara, uz riječi: “Poljem se širi miris ajvara“.