ArhivaLifestyleTuzlaU fokusu

Poljska, Češka, Hrvatska: Donosimo vam utiske studentica Filozofskog fakulteta sa Erasmus razmjeneDalaj Lama, tibetanski duhovni i svjetovni vođa je davno rekao: “Jednom godišnje, idite na neko mjesto na kome nikada to tada niste bili.” Mnogima je vjerovatno teško uštedjeti za putovanje svaki mjesec, ali zato dok ste studenti možete iskoristi mnogo prilika za besplatna putovanja putem programa razmjene studenata. Jedan od najpopularnijih je svakako Erasmus program koji povezuje Univerzitete širom svijeta.

Univerzitet u Tuzli već godinama sarađuje na programima razmjene, a jedan od najaktivnijih fakulteta po tom pitanju je Filozofski fakultet u Tuzli koji pored Erasmusa, koristi i programe razmjene Mevlana i CEEPUS. Naše sagovornice su posjetile Poljsku, Češku i Hrvatsku, stekle nezaboravno iskustvo i vratile se sa mnogo fenomenalnih utisaka.

„Ovo mi je bilo najbolje životno iskustvo do sada i dosta me promijenilo. Drago mi je da nisam odustala i da su nas naši profesori podržali u ovome jer zaista pokajala bih se da nisam otišla. Što se tiče fakulteta i učenja, zaista sam dosta više naučila Profesori su bili predobri, te su nam dosta znanja ponudili.“, priča Vilmana Bajrić, studentica Engleskog jezika koja je na razmjeni bila u Poljskoj.

Vilmana Bajrić

Ona naglašava da joj ovo iskustvo predstavlja promjenu u svakom mogućem segmentu i da je to definitivno uspomena koju će uvijek nositi sa sobom.

Hajra Karahodžić, studentica Žurnalistike, je također bila na razmjeni u Poljskoj. Ona kaže da se mnogo dvoumila oko odlaska u drugu državu, pa je čak je i odustala od ideje Erasmusa, ali je na nagovor profesorice ipak odlučila da se upusti u najveću avanturu do tada,

„Nisam se pokajala uopšte. Pokupila sam dosta iskustva kojeg nikad ne bih mogla da skupim ne samo na mom fakultetu, već uopšte u BiH. Imaju puno bolji program nastave, fakultet je mnogo opremljeniji sa svim kamerama i svim što je potrebno za studente Žurnalistike. Mi na našem fakultetu nemamo toliko sredstava, ni novaca da kupimo sve što je potrebno.“, kaže oduševljena Hajra.

Hajra Karahodžić

Dekanica Filozofskog fakulteta Nihada Delibegović Džanić naglašava da su programi razmjene od velike važnosti za sam fakultet, ali i za sve studente i nastavnike.

„Za Univerzitet u Tuzli i Filozofski fakultet su jako važni programi prvenstveno razmjene studenata. Najpopularniji je program razmjene Erasmus, ali Filozofski fakultet također učestvuje u razmjeni. Svi ovi programi su namijenjeni kako studentima, tako i osoblju Univerziteta. Mi na sve moguće načine potičemo prvenstveno razmjenu studenata, ali i akademskog osoblja jer vjerujemo da samo na taj način možemo podići razinu kvaliteta obrazovanja na našim studijskim programima.“, ističe Delibegović Džanić.

Nihada Delibegović Džanić

Lejla Brkić je na razmjeni bila u Češkoj. Dijeli oduševljenje svojih kolegica i kaže da ništa ne bi promijenila, već bi pozvala sve svoje kolegice i kolege da iskoriste mogućnost razmjene i omoguće sebi uspomenu za pamćenje.

„Ovo je jedno od najboljih iskustava koji se mogu desiti studentu za tri-četiri godine studiranja. Dobijate novo životno, ali i edukacijsko iskustvo. Mnogo različitih i dobrih stvari ima sa kojima se mi npr. na fakultetu nikad nismo susreli. Jednostavno, život je drugačiji, grad je veći i mnogo toga više ima da se vidi, nauči i doživi.“, priča ova studentica Engleskog jezika.

Lejla Brkić

Emina Hamzić, studenica Engleskog jezika, je bila u komšiluku, tačnije u Osijeku. Oduševio ju je grad, fakultet, profesori, ali posebno ljubazni stanovnici koji su joj uljepšali tih nekoliko mjeseci u ovom hrvatskom gradu,

„Fakultet je fenomenalan, profesori su stvarno izvanredni. Imaju saradnje sa drugim univerzitetima i nekoliko puta su dolazili različiti gostujući profesori na predavanja što ja nisam doživjela ovdje. Iskustvo je zaista prelijepo. Učite ne samo o njihovoj kulturi, već i o ostalim kulturama. I tih pet mjeseci koje sam provela tamo su bili prelijepi.“, naglašava Emina.

Emina Hamzić

Sve četiri djevojke su saglasne, program razmjene nijedan student i studentica ne bi trebali propustiti. To je jedno novo životno iskustvo koje vam donosi mnogo toga novog i pozitivnog, Kako kažu, pored upoznavanja novih ljudi, kulura, prijatelja, učite i upoznajete sebe na drugačiji način. I sigurno ćete jednog dana biti zahvalni sebi što ste bili hrabri i izašli iz svoje zone komfora.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button