Tehnologija

PayPal-vodič i upustvaZnamo da većina zna za tu vrstu usluge i koliko je sigurna pa nećemo previše duljiti o tome. PayPal je način plaćanja koji je dugo godina bio usko povezan s Ebayom da bi se danas u potpunosti osamostalio. PayPal se ističe time što ne morate davati svoje podatke s kreditne kartice stranicama s kojih želite obaviti kupovinu već izvršite kupovinu tako što se ulogirate njime.

Da biste mogli koristiti PayPal, morate se registrirati svojim imenom i prezimenom te karticom koju planirate koristiti. Možete se registrovati  karticom ili debitnom karticom. Da bi se registracija mogla provesti, naplatit će vam se 1,95$ s vaše kartice. Nakon jednog do dva dana, možete se ulogirati u vašu uslugu internet, odnosno mobilnog bankarstva i pogledajte detalje oko naplate tih 1,95$. Pored imena “PayPal” će pisati i četveroznamenkasti kod koji ćete unijeti da bi konačno i potvrdili karticu. Kada potvrdite taj kod, PayPal će vam vratiti plaćeni iznos.

O ostalim prednostima PayPala (osim sigurnosti) možete pročitati posvuda. Na ebayu ste dodatno zaštićeni ako ga koristite, nema članarine, za prijenos deviza preko PayPala se plaćaju sitne naknade i slično. Primjera radi, šalje li vam tetka iz Njemačke eure, među najjeftinijim načinima je upravo PayPal.

Platne_kartice_090113

Koje su cijene korištenja PayPala? Članarine nema. Čak se i tih 1,95 $ vrati nakon što ste potvrdili svoj račun. Kada kupujete neku robu od trgovca, u pravilu ne plaćate dodatnu naknadu.  U pravilu PayPal od trgovaca uzme proviziju.

Kao što smo rekli, PayPal je izrazito pogodan za slanje novaca među fizičkim osobama. Dovoljno je upisati nečiju mail adresu i novci će toj osobi sjesti kroz nekoliko sati. Pri tome će vam PayPal naplatiti 3,4% provizije, a osobi koja prima novce neće ništa uzeti. Šaljete li 100$ nekome, PayPal će naplatiti uslugu 103,4$, a osoba će primiti 100$.

Kada osoba primi nvoce s PayPala, ona može te novce ili držati na PayPal računu i koristiti dalje ili ih može povući na svoj račun u banci. Tada se plaća tzv. Withdrawal fee koji u Hrvatskoj i BIH košta 5$, a u Srbiji košta 4€. Jedini je uvjet da ne možete povući iznos manji od 10$.

Slanje novca se obavlja tako da odaberete mail adresu osobe kojoj šaljete novce. Ako ste poslali krivoj osobi novce, možete tražiti povrat dok primatelj nije naznačio da ih prima. Dakle, pošaljete li ih greškom nekome dok spava, možete pod opravdanim razlozima tražiti od PayPala povrat.

PayPal je osvojio tržište svojom zaštitom kupaca. One trgovce s Ebaya koji nisu bili dobronamjerni ili su dobivali previše pritužbi je kažnjavao tako da im je branio prodaju. Onim trgovcima koji su bili izrazito dobri je omogućio i vlastitu garanciju. Tako možete od nekih trgovaca kupovati robu te dobiti povrat novca osobno od PayPala ako vam prodavatelj ne omogući povrat, a vi niste zadovoljni kako se slučaj riješio.

Ono što se nama osobno najviše sviđa je filozofija slanja novca koja je drugačije od one prisutne u Hrvatskoj i u zemljama u susjedstvu (pa i u drugim zemljama u Europi). Koliko puta ste bili u nekoj situaciji da ste provukli karticu i poslije zažalili jer stvar ili usluga nisu bili kakve ste očekivali? U Americi nazovete banku ili kartičnu kuću i stornirate taj iznos. Ovdje taj isti trgovac, odnosno pružatelj usluge bi trebao stornirati naplatu. To se dakako rijetko kada događa. PayPal usvaja američki pristup tako da kada ste kupili nešto te ako to ne štima, možete tražiti od PayPala da zadrži isplatu dok je vi ne odobrite. Čeka li trgovac dugo sa slanjem? Javite PayPalu i on će zamrznuti isplatu. Trgovac jamči da će vam sutra poslati nakon što ste zamrznuli isplatu? Nema problema, odmrznete i ponovno zatražite držanje po potrebi.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button