Nova godina bez sarme – totalno nezamislivo. Ovo ukusno jelo tradicija je tokom praznika, a mnogi kažu da je sarma sve bolja i bolja kako prolaze dani te se podgrijava. Ako niste još napravili svoju sarmu za Novu godinu, ovo je provjereni recept…
Sastojci:
- 1 glavica kiselog kupusa (oko 2 kg)
- 60 dag mljevenog mesa
- 1 kašičica crvene paprike
- 10 dag riže
- 3 režnja češnjaka
- 2 glavice luka
- 10 dag slanine
- 30 dag suhih rebrica
- 50 ml ulja
- sol i biber
Priprema:
Luk očistite i narežite ga na kockice, kao i slaninu. Sve prepržite, pred kraj dodajte nasjeckani češnjak i sve prelijte preko mljevenog mesa. U posudu za miješanje dodajte malo crvene paprike, soli, bibera, riže, nasjeckanog peršuna i sve skupa umiješajte u jednoličnu smjesu.
Listove kupusa odvojite od glavice, zatim zadebljanja pri kraju listova obrežite tako da budu posvuda iste debljine. U svaki list stavljajte malo smjese i uvijte male valjke. Uvijate ih tako da prethodno poklopite jednu stranu, zatim uvijete, potom drugu stranu ugurate unutra.
U posudu na dno poslažite malo rezanog kupusa pa u krug poredajte sarmu. U sredini ostavite rupicu za ostatak kupusa i rebrica, zatim malo nasjeckanog luka i ostatak crvene paprike. Podlijte vodom da prekrijete sarmu i kuhajte oko 2 sata uz povremeno protresanje posude.
Na kraju po želji možete napraviti laganu zapršku, a možete servirati i tako.