Samosa je najpopularniji indijski popodnevni zalogajčić koji se poslužuje uz topli masala čaj.
Ovi su ukusni trokutasti zalogajčići omiljeni, ne samo u Indiji, već i u cijeloj Aziji, na Mediteranu i Srednjem istoku, a svoje su mjesto utvrdili i u zapadnoj kuhinji.
Tradicionalna indijska samosa se sastoji od začina i povrća, najčešće propasiranog krumpira i graška, zamotanih u ukusno tijesto trokutastog oblika i prženog u ghee maslacu ili ulju.
Samosa se može raditi s raznim nadjevima. Iako se tradicionalno prži u gheeju, može se ispeći i u pećnici za zdraviju varijantu.
Od začina se obavezno koristi garam masala.
Garam masala ima razne okuse, a kod izrade samosa koristi se pikantnija varijanta u koju su uključeni kumin i korijandar.
Samosa s povrćem – recept
Sastojci za tijesto:
- 7 jušnih žlica običnog pšeničnog brašna
- 1 čajna žličica sjemenki kumina
- 1 čajna žličica ulja
- 3 − 4 jušne žlice jogurta (ili vode)
- 1 čajna žličica soli
Sastojci za punjenje:
- 2 − 3 srednja krumpira
- 1/2 čaše mladog zelenog graška
- 1/2 čaše svježeg kupusa (opcionalno)
- 2 srednje mrkve
- 100 g paneer sira ili tofua
- 1 šaka svježeg lišća korijandra i/ili mente
- 1 komadić svježeg đumbira
- ½ čajne žličice sjemenki kumina
- ½ čajne žličice mješavine začina garam masale
- sol prema ukusu
Priprema nadjeva:
- Ogulite krumpir pa ga narežite na sitne kockice i stavite kuhati u malo vode zajedno s graškom.
- Dok se krumpir i grašak kuhaju, narežite kupus i mrkvu na sitne kockice pa zajedno skuhajte.
- Kuhano povrće ocijedite i pustite da se malo posuši.
- Komadić svježeg đumbira ogulite i izrežite na sitno.
- Svježe lišće korijandra grubo nasjeckajte.
- Paneer ili tofu sir izrežite na sitne kockice, kao što ste narezali i mrkvu.
- Kuhano i ocijeđeno povrće i paneer zajedno izmiješajte u zdjeli.
- U tavi zagrijte pola žlice ulja, dodajte kumin, đumbir i garam masalu pa sve brzo izmiješajte.
Kada začini otpuste aromu, dodajte nadjev i sol pa sve zajedno izmiješajte i popržite oko 2 minute do zlatne boje. Pred kraj dodajte svježi korijandar.
Gotov nadjev stavite na stranu da se ohladi.
Priprema tijesta:
- U zdjelu stavite brašno, sjemenke kumina, sol i ulje pa sve izmiješajte prstima.
- Zatim dodajte žlicu po žlicu jogurta i miješajte dok se ljepljiva smjesa ne poveže.
- Mijesite tijesto dok ne postane glatko. Oblikujte ga u kuglu i ubodite prstom. Ako se praznina brzo ispuni, znači da je tijesto gotovo. Pustite ga da odstoji, pokriveno vlažnim ubrusom, 15 − 20 minuta prije upotrebe.
- Kad je tijesto odstajalo, oblikujte ga u male loptice veličine oraha.
- Stavite lopticu na pobrašnjenu površinu i tanko je razvaljajte u kružni oblik. Okruglo tijesto izrežite na pola.
- Rubne dijelove tijesta namažite vodom kako bi se lakše zalijepili, preklopite ih jedan preko drugog u oblik korneta i malo pritisnite krajeve da se zalijepe.
- Stavite 1 žlicu nadjeva u otvor oblikovanog korneta. Zatvorite otvor pritiskom na obje sastavljene strane. Ako se tijesto nedovoljno lijepi, premažite ga s malo vode pa lagano pritisnite i zalijepite krajeve, oblikujući trokutiće.
Pržene samose
Pržite po 2 − 3 samose u vrućem ulju ili gheeju dok ne poprime blagu zlatno-smeđu boju. Izvadite ih iz ulja i stavite na papirnati ubrus koji će upiti višak masnoće.
Pečene samose
Ako želite zdraviju verziju, samose ispecite u pećnici.
Pecite ih na 180 − 200 stupnjeva (ovisno o jačini pećnice) oko 20 minuta. Tijekom pečenja potrebno ih je s vremena na vrijeme preokrenuti kako bi se ravnomjerno ispekle sa svih strana.
Kad su samose gotovo spremne, premažite ih s ghee maslacem. Trokutići su gotovi kad postanu zlatni i hrskavi. Izvadite ih iz pećnice i prebacite u zdjelu.
Povrtne samose poslužite tople s chutneyem od mente, pestom ili bilo kojim sličnim umakom.