BiHSvijetZanimljivosti i zabava

Objavljena nova lista 100 najboljih peciva na svijetu, među njima zeljanica i burek


Svjetska enciklopedija tradicionalnih jela Taste Atlas predstavila je listu najbolje ocijenjenih peciva na svijetu, a na listi su se našla četiri bosanska “predstavnika” – zeljanica, burek, sirnica i krompiruša.

Taste Atlas spaja autentične recepte, recenzije kritičara hrane i istraživačke članke o popularnim sastojcima i jelima, a po istom principu nastala je i lista najboljih peciva svijeta.

Možda će Vas zanimati i:

Zanimljivo su da se na spomenutom popisu našla čak četiri jela iz Bosne i Hercegovine tj. četiri varijacije jednog jela. Među 100 najboljih peciva našli su se zeljanica, burek, sirnica i krompiruša.

Najbolju poziciju od navedenih ostvarila je zeljanica koja je zauzela 13. poziciju na listi.

Glasajte: Koja je najbolja buregdžinica u Sarajevu?

“Ova slana bosanska pita sastoji se od tanko razvaljanog tijesta koje je punjeno kombinacijom blanširanog špinata, svježeg kravljeg sira, kajmaka i jaja. Tijesto se razvalja u tanke listove koji se zovu jufke, a koje se posipaju filom i oblikuju u kolut. Kada je pečena, pita se povremeno prelije toplim mlijekom ili kombinacijom ulja i vode. Zeljanicu je najbolje servirati svježe pečenu, uz dodatak pavlake ili jogurta”, navodi Taste Atlas.

https://www.facebook.com/TasteAtlas/photos/a.1915985261970501/3472212929681052/

Za burek koji je na 18. poziciji Taste Atlas navodi da je uprkos turskom porijeklu, evoluirao u “ponosni dragulj bosanske nacionalne kuhinje”.

“Iako većina mještana tvrdi da se samo burek sa mljevenim junećim mesom može nazvati burekom, isto jelo se pojavljuje i s drugim punjenjima, a ove druge sorte su poznate pod različitim nazivima. Jelo je izuzetno popularno na cijelom Balkanu, iako je u Bosni i Hercegovini kulturni značaj ove svakodnevne namirnice neuporediv i najbolje je sažet u brojnim lokalnim poslovicama koje govore da ako žena zna napraviti dobar burek, ima pravo na brak”, navodi se na spomenutoj web stranici.

Sirnica je zauzela 31. mjesto s ocjenom 4.5, dok je krompiruša ocijenjena s 4.4, a zauzela je 52. mjesto.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button