Vitamin C se uvijek spominje kao najvažniji dio ishrane pa se pri tome zaboravlja vitamin D i njegove koristi za ljudski organizam.
Svi znaju da je konzumiranje tunjevine preporučljivo, a sada postoji još jedan razlog koji to potvrđuje. Naime, tunjevina iz konzerve sadrži u sebi vitamin D, a kao što je poznato, možete je kombinovati s tjesteninama, pripremiti je s povrćem kao salatu ili čak može obogatiti bilo koja druga zanimljiva glavna jela.
Jaja
Ne treba pretjerivati s konzumiranjem jaja zbog holesterola, ali njihovo umjereno korištenje u ishrani nosi sa sobom brojne benefite. Neki ljudi jedu samo bjelanca, ali time propuštaju priliku da unesu cink, selen i vitamin D koji se nalaze u žumancima. Imajte to na umu prilikom naredne pripreme omleta.
Sardine
Još jedna riba iz konzerve koja nije toliko skupa, a veoma je zdrava. Sardine su bogate proteinima, omega-3 masnim kiselinama, kalcijem i pomenutim vitaminom D. I one su zahvalne za kombinovanje uz brojna jela kao i tuna, a mogu biti poseban sastojak u ribljem gulašu.
Gljive
Zanimljivo je da nisu sve gljive bogate vitaminom D, već samo one koje su tretirane visokom dozom UV svjetlosti. Svakako nećete pogriješiti ako u svoju ishranu uvrstite neku vrstu gljiva, ali provjerite deklaraciju kako biste znali koja je vrsta bogatija ovim vitaminom.
Crveni losos s Aljaske
Još jedna vrsta ribe koja, iako nije toliko povoljna kao tunjevina i sardine, nosi sa sobom brojne zdrave sastojke. Osim vitamina D, to su zdravi proteini i omega-3 masne kiseline što znači da konzumiranje ove ribe pozitivno utječe na imuni, endokrini, pulmonalni i kardiovaskularni sistem. Isprobajte ga barem povremeno zbog navedenih benefita.