SportZanimljivosti i zabava

TO MOGU SAMO VISOČACI: U Visokom oborena četiri Guinnessova i svjetska rekorda


U okviru drugog međunarodnog turnira u taekwondou – Bosna Open 2017., skoro dvije hiljade posjetilaca u Kulturno-sportskom centru ‘Mladost’ u Visokom imalo je priliku prisustvovati obaranju čak četiri Ginisova i svjetska rekorda, a novi rekorderi iz BiH su Edin Kajević Kaja, Ado Dulas, Suad Bajrić i Kerim Ahmedspahić.

Nakon što je oborio Ginisov rekord u razbijanju kokosovih oraha laktom, majstor taekwondoa iz Visokog Edin Kajević uspio je stići Pakistanca Muhameda Rashida i postaviti novi Ginisov rekord u razbijanju punih limenki laktom. Dosadašnji rekord je iznosio 77 limenki u jednoj minuti, a Kajević je u Visokom uspio razbiti 84 limenke za svega 51 sekundu!

Suad Bajrić je ispred sebe imao zanimljiv izazov – stojeći na glavi trebao je vrtjeti dvije košarkaške lopte na nogama, a dosadašnji svjetski rekord od 20:20, Bajrić je nadmašio, pa novi svjetski rekord iznosi 32:28.

Ado Dulas, državljanin BiH s prebivalištem u Austriji, uspio je razbiti 76 siporeks ploča za 20 sekundi, i to sa jajetom u ruci, što je također novi svjetski rekord.

Najzahtjevniji zadatak ispred sebe imao najmlađi izazivač – Kerim Ahmedspahić. On je uspio za 35 sekundi glavom razbiti čak 111 siporeks ploča, što je novi svjetski rekord.

Rekorde je potvrdio Muhamed Kahrimanović, certificirani sudija „Rekord Instituta“ iz njemačkog Hamburga, a takmičari – od danas novi Ginisovi i svjetski rekorderi – nakon uspješnih nastupa nisu krili zadovoljstvo postignutim.

Izvor: visoko.co.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button