U dugim, sunčanim, ljetnim popodnevnim satima, nema ništa ljepše nego popiti ledeni napitak koji će vas osvježiti, a zima je drugačija priča. Tada ste raspoloženi za nešto vruće, nešto što će vas ugrijati izvana i iznutra. Nepotrebno je reći da gotovo svi na svijetu vole neko vruće vino.
Dolaskom zimske sezone kuhano vino je poprimilo svoju tradiciju širom svijeta, njegovim mirisom ljudi se osjećaju ugodnije, nostalgično.
Za sve vas koji uživate provodeći vrijeme u kuhinji, i želite neki unikantan recept za svoje kuhano vino, prionite već na posao i napravite veliku hrpu zimskih zaliha kuhanog vina.
Kuhanje vina, doslovno traje oko 5 minuta, osim ako ne mislite biti još kreativniji i dodavati svoje omiljene začine i igrati se s ukusima. Prilagodite se omiljenim začinima. Uspunit ćete svoj dom prazničnim mirisom. I zajamčeno je da će vas zagrijati sve hladne zimske noći.
Uzmite bocu bilo kojeg crvenog vina (ne mora biti preskupo, možda čak i ono najjeftinije jer ćete se kasnije igrati sa njim i uljepšati mu ukus).
Za početak, skupite svoje sastojke. Za ovaj recept kuhanog vina, trebat će vam:
Vino: Crveno ili bijelo, ti biraš. I definitivno ništa skupo, jer će ovdje zavladati ukusni začini i citrusi.
Citrus: Naranče su najklasičnije (okusom i bojom), ali slobodno dodajte i limuna. (Ukoliko vam smeta gorčina narandži onda uklonite kore, prije nego što se stope s vinom.)
Cimet: Obavezan začin je štapić cimeta, ali možete umiješati i prah ako je to ono što imate pri ruci.
Ostali začini: Ovisno od toga gdje se nalazite, ali cijeli klinčići i zvjezdasti anis, možda nekoliko mahuna od kardamoma su savršena kombinacija.
Zaslađivač: Slobodno dodajte svoj omiljeni zaslađivač po ukusu. Šećer je klasičan, ali može i nekoliko kašičica javorovog sirupa ili meda.
Dodatni liker: Slično kao u sangriji, tradicionalno je da i uz vaše kuhano vino dodate određenu količinu likera, ako želite.
Pravilo kod kuhanja vina je da ne proključa (ne kuha), da slučajno ne prekuha alkohol.
Samo pirjajte poklopljeno najmanje 15 minuta ili najviše 3 ili 4 sata kako bi se svi ti ukusni okusi spojili. Zatim ocijedite začine i poslužite toplo…Po želji dodajte bilo koji svoj omiljeni ukras za estetski izgled.
Tako jednostavno, a tako preukusno. Dobar tek svima. Uživajte.