Lifestyle

Jeste li znali da ne biste trebali ništa piti prije spavanja?

Unatoč uobičajenom uvjerenju da je dobro piti vodu prije spavanja, stručnjaci upozoravaju da ova navika može negativno utjecati na kvalitetu sna.

Psihologinja i bihevioralna liječnica za spavanje, dr. Shelby Harris, ističe da pijenje neposredno prije spavanja ima smisla samo ako su usta izuzetno suha ili je iznimno vruće, te da u suprotnom može ometati san zbog čestih potreba za mokrenjem.

Koliko tekućine je dovoljno i kada je pitanje na koje stručnjaci ne daju jednostavan odgovor. Dr. Harris naglašava važnost dobre hidratacije tijekom dana i ističe da je bolje izbjegavati prevelik unos tekućine navečer kako bi se izbjegli noćni odlasci u WC koji mogu poremetiti san. U studiji provedenoj 2019. godine otkriveno je da su loše spavali kako oni koji su bili na granici dehidracije, tako i oni koji su pili puno tekućine prije spavanja.

Urologinja Vannita Simma-Chiang preporučuje da se ništa ne pije nakon 19 sati, uz napomenu da je važno osigurati dovoljan unos tekućine tijekom cijelog dana. Organizam noću luči manje urina kako bi se omogućilo nesmetano spavanje, a prekomjerno opterećenje mjehura može negativno utjecati na san. Osim ograničavanja unosa tekućine, doktorica za spavanje savjetuje smanjenje konzumacije alkohola i kofeina.

Simma-Chiang ističe da zadnji gutljaj vode treba biti tri do četiri sata prije spavanja, osim ako je potrebno popiti lijek, u kojem slučaju preporučuje ograničavanje na dva i pol decilitra. Dr. Harris dodaje da je važno započeti dan s dovoljno vode, preporučujući veliku čašu vode s limunom kao jutarnji ritual koji može pozitivno utjecati na kvalitetu sna.

U konačnici, balansiranje unosa tekućine tijekom dana može imati značajan utjecaj na vašu sposobnost da dobro spavate, a pridržavanje savjeta stručnjaka može pomoći u održavanju zdravog obrasca spavanja.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button