Zanimljivosti i zabava

Koliko često mijenjate dasku za rezanje? Prepune su bakterija!










Iako se neke stvari čine vječnima, njih bi ipak trebalo mijenjati s vremena na vrijeme. Npr. sigurno u kući imate drvenu dasku od pamtivijeka ili vaš djed. Služi ga savršeno i nema ni namjeru mijenjati je.

No ove činjenice, natjerat će vas da razmislite o svojim starim navikama.

Možda će Vas zanimati i:

Donosimo sve kućanske predmete s rokom trajanja: 

  • Drvene daske za rezanje – zamijenite svakih 12 mjeseci. U njima je pronađeno 200 posto više fekalnih bakterija nego na zahodskoj dasci. U pukotinama između lijepljenih daščica ostaci hrane ostaju zarobljeni, a u njima se razvijaju brojne bakterije.
  • Spužve za pranje suđa – svake sedmice.
  • Drvene kuhače – svakih pet godina. Drvo je poroznije od plastike i metala pa je time i bolje mjesto za razvoj bakterija, objasnio je John Oxford, profesor virologije na Bartsu za Daily Mail. Ako kuhače popucaju ili potamne zamijenite ih i ranije.

    Najčešće je u kuhinji prisutna E.coli sa sirovog mesa, a može biti izrazito opasna.

  • Četku za wc – svakih šest mjeseci. Da je prljava i od čega poprilično je očito. Vlažna je i pogodno mjesto za razvijanje fekalnih bakterija. Mijenjajte je barem svakih šest mjeseci.
  • Plastične posudice – svaka tri mjeseca. Iako će ih prodavači reklamirati kao vječne, istina je da one mogu trajati jako dugo. Ali ako niste kupili plastiku bez BPA, BPS i ftalata riskirate da dugoročnim korištenjem, pogotovo ako ih zagrijavate u mikrovalnoj, ove kancerogene elemente unositi ćete vrlo dugo u organizam.


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button