Zanimljivosti i zabava

Sat najbogatijeg putnika sa Titanika prodat za rekordan iznos

Biznismen, koji je imao 40 godina, oženio se 18-godišnjim Medlinom 11. septembra 1911. godine i otišao su u medeni mjesec u Evropu i Egipat.

Zlatni džepni sat koji je pripadao najbogatijem putniku na Titaniku Johnu Jacobu Astoru IV prodan je na aukciji za rekordnih 1,2 miliona funti (1,4 miliona eura).
Aukcijska kuća Aldridge & Son prodala je u subotu džepni sat ”Voltam” od 14-karatnog zlata privatnom kolekcionaru iz SAD-a za najveći iznos ponuđen za neki od predmeta s Titanika.
Prethodno je najveći iznos plaćen za predmete s Titanika bio 1,1 milion funti (1,28 miliona eura) za violinu koju su glazbenici svirali dok je brod tonuo, a koja je prodana u istoj aukcijskoj kući 2013. godine.
Sat sa ugraviranim inicijalima JJA pronađen je zajedno s tijelom Johna Jacobe Astora IV, nekoliko dana nakon što je Titanik potonuo.
Tada su pronađeni i dijamantski prsten, zlatne i dijamantske manžetne, 225 funti u engleskim novčanicama (262 eura) i 2.440 američkih dolara (2.277 eura).
– Astor je dobro poznat kao najbogatiji putnik na brodu Titanik i smatralo se da je bio među najbogatijim ljudima na svijetu u to vrijeme, s vremenom od otprilike 87 miliona dolara, što je ekvivalentna vrijednost nekoliko milijardi dolara danas – navela je aukcijska kuća.
Biznismen, koji je imao 40 godina, oženio se 18-godišnjicom Madeleine 11. septembra 1911. godine i otišao su u medeni mjesec u Europu i Egipat. Vraćali su se u SAD kada je Titanik udario u santu leda 14. aprila 1912. godine.
Astorovo tijelo i njegov sat pronašla je posada parobroda CS Mackay-Bennett 22. aprila 1912. godine.
Njegova supruga Madeleine, kojoj je Astor pomogao da uđe u čamac za spašavanje, preživjela je.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button