Zanimljivosti i zabava

Kako vas je internet zavarao u 2015. godini: Fotografije i vijesti koje su se najviše dijelile


Veliki broj fotografija je u 2015. godini postao viralan, ali iz pogrešnih razloga.

Zemljotres u Nepalu

Fotografija koja je objavljena uz tekst o zemljotresu u Nepalu na kojoj četverogodišnji brat grli svoju dvogodišnju sestru postala je izuzetnio popularna na Facebooku i Twitteru. No, fotografija je zapravo nastala u vijetnamskom selu 2007. godine.

“Mislim da je ovo moja najviše dijeljena fotografija, ali nažalost u pogrešnom kontekstu”, rekao je fotograf Na Son Nguyen.

https://www.youtube.com/watch?v=5iWUgRbzCso

U medijima se pojavio i snimak bazena hotela u Kathmanduu tokom zemljotresa, kojim se htjela prikazati razornost najgoreg zemljotresa u periodu od 81 godine. Ipak, ni ovaj video nema veze s Nepalom. Nastao je 2010. godine tokom zemljotresa u Meksiku. Tu su bile i fotografije i snimci rušenja zgrada, ali ih je većina nastala u Egiptu.

Migrant na Instagramu

Nevjerovatne fotografije koje su se pojavile na Instagramu, a koje prikazuju put migranta od Senegala do Španije, oduševile su ljude. Na kraju su svi shvatili da nije riječ o migrantu, već o marketinškoj kampanji za festival fotografa u sjevernoj Španiji.

Izbjeglica pripadnik IDIL-a

Jedan od korisnika društvenih mreža objavio je fotografiju jednog migranta uz koju je napisao: “Sjećate li se ovog muškarca? Pozirao je u IDIL-u prošle godine, on nije izbjeglica”. Riječ je o Laitju al-Salehu, bivšem komandantu Slobodne sirijske armije koja se bori protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Pobjegao je iz Sirije i stigao u Makedoniju u augustu. Muškarac koji je objavio ovu neistinu, a koju je podijelilo hiljade ljudi, ponudio je izvinjenje.

Teroristički napad u Parizu

Mediji širom svijeta objavili su fotografiju koja je navodno bila napravljena samo minut prije terorističkog napada u Bataclan teatru. Otkriveno je da je fotografija nastala na koncertu u Dublinu koji je održan nekoliko dana ranije, a bend ju je postavio na Facebook stranicu dan prije napada.

Ista stvar je i sa fotografijom koja navodno prikazuje prazne ulice Pariza nakon napada. Slika je nastala kao projekat Silent Worlda u kojem se koriste trikovi kako bi ulice grada izgledale puste kao pred smak svijeta.

Osveta mužu

Priča o razvedenom Nijemcu koji je pola imovine dao na prodaju prevarila je mnoge ljude, pa i medije. Na eBayu se, istina, prodavala ta imovina, ali priča u vezi s tim nije bila istinita. Video na YouTubeu je pogledan 4,5 miliona puta, a na njemu se vidi automobil presječen na pola. Ipak, njemačka asocijacija barova priznala je da je to izmišljeno kao dio marketinške kampanje.

 

 

Izvor: klix.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button