Kompot je osvježavajući napitak koji oduvijek krasi trpezu. Osim što je jednostavan za pripremu, ovaj voćni napitak donosi dobrobit za cijeli organizam.
U nastavku, otkrijte kako pripremiti ukusan kompot koji će zadovoljiti vaše nepce i zagrijati vas u hladnijim mjesecima.
Sastojci:
- 1 kg svježeg voća (jabuke, kruške, breskve, šljive, višnje)
- 1 šolja šećera (po želji možete prilagoditi količinu)
- 2 litra vode
- 1 štapić cimeta
- 3-4 karanfilića
- Kora od jednog limuna
Priprema:
Operite, ogulite i nasjeckajte voće na manje komade. Uklonite koštice iz voća poput šljiva i višanja.
Stavite pripremljeno voće u veliki lonac, dodajte šećer i vodu. Ukoliko želite manje sladak kompot, smanjite količinu šećera.
Ubacite štapić cimeta, karanfilića i koricu limuna u lonac. Ovi začini dodatno će obogatiti okus kompota. Zatim stavite lonac na šporet i pustite da smjesa proključa, pa smanjite temperaturu i ostavite da se kuha na laganoj vatri oko 30-40 minuta.
Kada voće omekša, a kompot poprimi bogatu aromu, isključite šporet i ostavite smjesu da se ohladi. Nakon toga, procijedite kompot kako biste uklonili voće i začine.
Posluživanje: Poslužite kompot hladan ili topao, ovisno o vašim željama. Možete ga poslužiti uz kolače, sladoled ili jednostavno kao osvježavajući napitak.
Prijatno!