LifestyleSport

FOTO: Priča o Tini Poletan, jedinoj ženi međunarodnoj bokserskoj sutkinji u BiH
Tina Poletan, Banjalučanka koja je početkom godine stekla zvanje AIBA (Svjetska bokserska organizacija) sudije, prošle sedmice vratila se sa Tajlanda gdje je kao jedini sudija sa Balkana sudila na Svjetskom prvenstvu za studente u boksu.

Ona je jedina žena u BiH sa titulom međunarodnog bokserskog sudije, a kaže da ni u regionu nema koleginica koje nose ovu titulu. Sudija je postala prije dvije godine, sa 19 godina nakon što se uspješno bavila džudom, plivanjem, boksom i kik-boksom. Najvažnije titule osvojila je u kategoriji juniora, a osim što je bila višestruki prvak BiH u boksu i kik boksu, bila je treća na svjetskom i na evropskom prvenstvu u kik-boksu.

Možda će Vas zanimati i:

Sa Tinom Poletan ekipa Anadolu Agency (AA) razgovarala je u klubu u porodičnoj kući. Naime, cijela njena porodica obožava borilačke vještine, pa je majka Dijana zadužena za treninge i logistiku, otac Mićo Poletan selektor je bh.bokserske reprezentacije i AIBA trener, brat Sandro osvojio je treće mjesto na Evropskom prvenstvu u boksu, a dva puta bio vicešampion svijeta i dva puta prvak Evrope u kik-boksu.

Najmlađi član porodice Tinin sin Sandro, iako je mlađi od tri godine već sada pokazuje ljubav prema boksu, pa ga nije trebalo mnogo nagovarati da sa dedom odmjeri snage, pod budnim okom mame-sudije. Tina Poletan ispričala je da joj je duže vrijeme bila želja da postane sudija.

“Svidio mi se taj poziv zato što sam uvijek se divila sudijama kako uspiju da kontrolišu dva boksera i kako dva boksera slušaju sve njihove komande i poželjela sam i da neko tako sluša mene”, rekla je ova mlada Banjalučanka.

Na pitanje kako su bokseri na početku reagovali na nju kao sudiju obzirom na njenu mladost odgovorila je da je na samom početku bilo neobično jer vjerovatno ni bokseri nisu očekivali takvu ozbiljnost od nje.

“Međutim, moja porodica je predana sportu i ovo nije ništa novo za mene. Moj čitav život je profesionalni sport tako da sam se od samog početka ponašala vrlo profesionalno, pratila sam pravila i nikakvih problema nije bilo, brzo smo se navikli”, kaže Tina.

Poziv za suđenje na Svjetskom prvenstvu za studente dobila je direktno od Svjetske bokserske organizacije jer je kako kaže bila zapažena na prijašnjim internacionalnim takmičenjima i dobila vrlo dobre ocjene.

“Supervizori su pohvalili, a moji ispitivači za zvanje internacionalnog sudije rekli da ću suditi Olimpijadu 2020. godine”, kaže Tina Poletan i dodaje da joj je želja da do tada sudi na što više međunarodnih takmičenja.  Oduševljena je putovanjem na Tajland jer je imala priliku da upozna brojne kolege, dobije mnogo savjeta, ali i pohvala.

“Puno toga sam naučila jer neke stvari ne možemo da naučimo na našim lokalnim takmičenjima. Velika je čast i meni je jako drago kada mi da sugestiju neki sudija koji sudi već preko 20 godina i koji je sudio dvije Olimpijade”, smatra Tina.

Tina studira kriminalistiku, a planira i da nauči ruski jezik, a sada govori engleski i njemački jezik, što joj je olakšalo sticanje zvanja sudije. Nije joj bilo komplikovano i teško savladati sve tajne ovog poziva, jer je kao takmičar prolazila kroz sve to i bila upoznata sa pravilima.

“Učila sam, pripremala se mjesecima sa mojim kolegom Milankom Rakićem, svakodnevno mi je pružao podršku, učio me, kako teoretski tako i praktično”, navodi Tina.

Tinin mentor Milanko Rakić, AIBA sudija i predsjednik sudijske organizacije na nivou BiH kaže da je sa njom bilo jako lijepo i prijatno raditi. Iako se bavi suđenjem preko 35 godina i iza sebe ima brojne mečeve na međunarodnoj sceni Tina Poletan ga je obzirom na svoju mladost uspjela iznenaditi ambicioznišću, odlučnošću i ozbiljnošću.

“Mnogo smo sati proveli u obuci, vježbi na ringu, ali isplatilo se jer je za kratko vrijeme, nepune dvije godine, stigla jako daleko i zaista me to raduje”, rekao je Rakić.

Izvor: AnadolijaMožda će Vas zanimati i:

Back to top button