BiH

Dijete rođeno u 2015. godini u BiH već dužno 3.005 KM
Već u maju BiH mogla bi dobiti prvu tranšu kreditnog aranžmana ukupne vrijednosti od oko milijardu i 100 miliona maraka. O pismu namjere i onom što je do sada poduzeto, MMF-u će biti prezentirano na sastanku u Washingtonu koji se očekuje do kraja sedmice. BiH je do sada imala četiri stand by aranžmana.

Usvajanje Zakona o radu i u RS bio je osnovni preduslov novog kreditnog aranžmana sa MMF-om. Kako je za N1 potvrđeno, ostala su tehnička pitanja; Zakon o porezu na dobit u Federaciji i razmjena poreske informacije između četiri poreske uprave. U Washingtonu će biti upućen poziv tehničkoj misiji MMF-a da posjeti BIH, nakon čega bi bi trebalo uslijediti usaglašavanje na Fiskalom vijeću i konačna potvrda MMF-a.

“Aranžman koji BiH nastoji dobiti je tzv. EFF ili pravilo proširenog aranžmana koji ima dosta bolji grace period otplate. Otplatni period je od 4 do 10 godina. Iznos o kojem se govori je oko milijardu i 100 miliona maraka. Ja vjerujem druga polovina aprila, odnosno početak maja Izvršni odbor MMF-a bi mogao razmatrati mogućnost novog kreditnog aranžmana za BiH”, kazao je Goran Miraščić, savjetnik federalnog premijera Fadila Novalića.

Novi kreditni aranžman podrazumijeva ozbiljne strukturalne reforme i mjere štednje, privatizaciju državnog kapitala u kompanijama, ali i novu poresku politku.

“To su prije svega Izmjene i dopune Zakona o doprinosima gdje će se topli obrok uključiti u poreznu osnovu. Takođe razmišljamo i o uvođenju progresivne stope oporezivanja dohodka gdje će oni sa nižim primanjima bili potpuno oslobođeni ili plaćati porez nižim stopama za razliku od onih sa višim plaćama”, kazao je on.

Sve navedno dio je i Reformske agende koju su se vlasti obavezale implementirati. No ekonomisti su skeptični.

“Jer to znači smanjiti troškove, nema novih vozila, novih zapošljavanja, racionalizacija poslovanja i to će predstavljati veliki problem za vlasti u zemlji gdje se ove godine održavaju i lokalni izbori”, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Do sada je provedeno 20 posto mjera iz Reformske agende na svim nivoima dok je transparentnost mjera upitna jer su donesene po hitnoj proceduri i bez javne rasprave.

Najviše mjera usvojila je FBiH, ali je ukupan učinak svih efekata izuzetno loš tvrde u CCI -a. Ukupan dug RS u 2015. godini prešao je 60 posto bruto društvenog proizvoda, u Federciji je taj dug oko 38 posto.

U istraživanju ove nevladine organizacije navodi se i kako je puno manje zaposlenih u odnosu na 2010. dok su plate u javnoj administraciji u odnosu na realni sektor veće za čak 57 posto .

“Iza nas je dovoljno vremena da se može tvrditi da je njima prioritet da dobiju kredit od MMF-a da tim kreditom začepe budžetske rupe i socijalni mir provodeći reforme koje ne utiču značajno na socijalna kretanja”, kaže Adis Arapović iz Centra civilnih inicijativa.

Tokom pet godina zaduženost po stanovniku uvećana je za 546 KM, što u stvari znači da je dijete rođeno 2015. godine već prvi dan života dužno 3.005 KM.

Izvor: N1Možda će Vas zanimati i:

Back to top button