Svi se mučimo s nedostatkom vremena, zato će vam ova četiri recepta pomoći da nastavite kvalitetno jesti, a da usput štedite i vrijeme!
Salata od lososa i mladog špinata
Trebat će vam:
100 g mladog špinata
50 g listova mlade blitve
3-4 lista kristal salate
150 g cherry rajčica
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica jabučnog octa
sol, papar
Priprema:
File lososa ispržite na gril tavi s malo maslinova ulja. Posolite ga i prema ukusu pobiberite, te ostavite da se hladi. Listove salate očistite, operite i ocijedite. Rajčice operite, prerežite na pola. File lososa podijelite na komadiće. U šalici vilicom izmutite maslinovo ulje i jabučni ocat. Pomiješajte listove salate i losos te začinite dobivenim dresingom.
Tjestenina s mladim graškom
Trebat će vam:
500 g tjestenine
250 g graška
100 g mahuna
100 g cherry rajčica
2 žlice maslinovog ulja
vrećica sira ribanca
2-3 kašike vrhnja za kuhanje
sol, papar
nekoliko listića svježeg bosiljka
Očistite grašak i kratko ga prokuhajte u slanoj vodi. Prokuhajte i mahune. Cherry rajčice operite i prepolovite. Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi, prema uputi proizvođača. U tavici zagrijte maslinovo ulje, stavite rajčicu da malo pusti sokove, dodajte grašak i mahune, dodajte vrhnje te nekoliko kašike vode od kuhanja tjestenine i promiješajte. U mješavinu povrća dodajte tjesteninu, prema želji popaprite i prije posluživanja posipajte ribanim sirom.
Pileća prsa s agrumima
Trebat će vam:
400 g filea pilećih prsa
2 žlice meda
1 limun
narandža
2 žlice soka od limuna
2 žlice soka od narandže
sol, biber
50 g maslaca
2 žlice maslinovog ulja
nekoliko grančica peršinova lista
Priprema:
File poprečno prerežite tako da dobijete tanje komade mesa. Posolite ih i pobiberite. Prepržite ih na malo maslinova ulja. Izvadite ih i ostavite na toplom. Agrume prerežite napola. Iz jedne polovice iscijedite sok, drugu polovicu narežite na tanke šnite. Pomiješajte sokove agruma, med, sol i papar. File ispržite na malo maslinova ulja. Ostavite ih na toplom. Na masnoću gdje su se pržili dodajte kriške agruma, izvadite ih, ostavite na toplom, pa u tavicu ulijte sokove i stavite maslac. Promiješajte da dobijete umak i njime prelijte pileće odreske i kriške voća. Posipajte s malo sjeckanog peršina i ukrasite peršinovim grančicama.
Tost s avokadom i jajetom
Trebat će vam:
4 kriške tosta
1 avokado
4 jaja
1 žlica limunovog soka
1 mladi luk
malo ljute paprike u prahu
sol, papar
peršinov list
Priprema:
Očistite avokado i zdrobite ga vilicom. Pokapajte ga limunovim sokom i dodajte sitno sjeckani mladi luk, sol, papar, ljute papričice. Dobro promiješajte. Jaja ispecite na oko. Nasjeckajte peršin. Kriške tosta prepržite u pećnici, na tavici ili u tosteru. Na kriške namažite smjesu od avokada, stavite jaje i posipajte sjeckanim peršinom, prema želji dosolite i popaprite.