Neke namirnice, kao što su đumbir ili češnjak, imaju antibakterijska svojstva, a njihova konzumacija bitno pomaže i kod upaljenog grla. Pogledajte koje će još namirnice učiniti svoje i ublažiti simptome dosadne bolesti.
Čaj
Prije svega, važno je piti puno tekućine, a čaj je najučinkovitiji u ovoj situaciji. Važno je ne piti prevrući čaj, a uvijek bi u njega trebalo dodati med koji smiruje nadražaj na kašalj. Najbolji odabir za bolesno grlo su čajevi od kadulje ili mente, ili pak onaj od ribanog đumbira. Upravo je đumbir namirnica koja je odlična kod grlobolje. Đumbir podiže imunitet, a može se konzumirati sirov, piše Večernji.hr.
Limun
Vitamin C je općepoznati lijek. Vitamin C jača imunitet, a kod upala ga je poželjnounositi 1 000 mg dnevno. Cijeđeni limun s dodatkom meda učinit će svoje.
Slana voda
Bilo u obliku kapljica za nos kada pročišćuje nos ili pak slana topla voda koja služi za grgljanje i ubija bakterije. Potrebno je ovu radnju ponavljati nekoliko puta dnevno kako bi imalo učinka.
Kalcij
Kalcij je osim za kosti, dobar i za grlo. Djeluje protuupalno, a dobro djeluje i na propusnost kapilara.
Češnjak
Ova namirnica nije dobra samo kao dodatak hrani, već ima i brojne druge prednosti. Predlaže se jesti ga u sirovom obliku jedan režanj dnevno, ali može se i jednostavno samo povećati njegova konzumacija u hrani.
Kadulja
Kadulja je odlična za grlo, ali i za usnu šupljinu. Čaj od nje se pije, a može se i grgljati.
Ipak, ako grlobolja potraje dulje i praćena je temperaturom, potrebno je posjetiti liječnika.
(Izvor: Večernji.hr)