Ima li šta ljepše, nego kad na stolu zamirišu starinski uštipci po bakinom receptu?
Nema onog ko ih ne voli, pa ako želite da okupite porodicu za stolom, pripremite ih što prije za doručak ili večeru!
Sastojci:
2 jaja, pola praška za pecivo, 250 ml kisele vode, 250 ml mlijeka, kašičica soli, brašna po potrebi.
Priprema: Pomiješajte jaja, prašak za pecivo, so, vodu i mlijeko, pa dodajte toliko brašna da dobijete glatku, jednoličnu masu, malo gušću od tijesta za palačinke.
Kašikom hvatajte tijesto tako da se formira uštipak, i spuštajte u vrelo ulje. Pržite ih sa obje strane, dok lijepo ne porumene.
Poslužite ih kao slani doručak sa sirom, kajmakom, pavlakom ili suhim mesom, a ako želite možete od njih da napravite i poslasticu, ako ih prelijete sirupom, medom ili poslužite uz džem.