Lifestyle

Koliko je zapravo loše preskakati doručak?
Vjerovatno ste čuli tvrdnje da je doručak najvažniji obrok u danu, ali je moderni životni tempo doveo do toga da mnogi ljudi nemaju vremena za doručak.

Koliko je zaista loše preskočiti doručak prema mišljenju nekoliko ljekara.

Većina stručnjaka se slaže da je doručak važan, ali postoje iznimke. Kardiolog Stephen Sinatra naglašava važnost pokretanja metabolizma ujutro, ali ističe da je bitnije što jedete nego kada jedete. Preporučuje biranje hrane s nižim glikemijskim indeksom kako biste održavali kontrolu nad inzulinom, apsorbirali hranjive tvari tokom dužeg razdoblja i osjećali se siti prije ručka.

Nutricionistica Jayne Williams upozorava da preskakanje doručka može izazvati žudnju za nezdravim obrocima, jer može dovesti do pada šećera u krvi. To često rezultira prekomjernom konzumacijom šećera, što može uticati na nivoe inzulina i povećati rizik od debljanja i drugih zdravstvenih problema ako postane uobičajena praksa.

Važno je napomenuti da, iako možda niste gladni odmah ujutro, klinički profesor Keith Thomas-Ayoob savetuje da pojedete nešto unutar dva do tri sata od buđenja. To pomaže održavanju zdravlja crijeva, pokretanju probavnog sistema i signaliziranju metabolizmu da počne raditi.

U konačnici, iako postoje različita mišljenja o preskakanju doručka, važno je prilagoditi svoje prehrambene navike vlastitim potrebama i osjećajima gladi.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button