Tuzla

Otvorene prijave za Prijateljsko takmičenje Specijalne olimpijade „BoHeMSA“, Nigerija poslala zahtjev za učešće!







U Tuzli se u periodu od 04. do 07. aprila održava Prijateljsko takmičenje Specijalne olimpijade
„BoHeMSA“, kao prvom događaju ovakvog karaktera u Bosni i Hercegovini. Organizator cjelokupnog
takmičenja je Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini „BoHeMSA“ lokalni komitet Tuzla, zajedno u saradnji sa Medicinskim fakultetom Tuzla i Univerzitetom u Tuzli.

Vođeni motom projekta „NE ZOVI ME POSEBNIM! RAZLIĈITOST NE ZNAĈI NEMOGUĆNOST!“ koristimo sport kao jedan od načina na koji djeca i mladi sa invaliditetom mogu aktivirati i razvijati svoje talente. U ovome nam pomažu i naši partneri projekta uključujući i Faktulet za tjelesni odgoj i sport Tuzla kao i Centar za sport Univerziteta u Tuzli. S ciljem inkluzije osoba sa mentalnim invaliditetom kroz sport, u pomenutom periodu u Tuzli će biti organizovana takmičenja u četiri sporta, a svaki sport će imati i tri divizije u koje će takmičari biti raspoređeni u zavisnosti od stepena invaliditeta.

Prijave za takmiĉenje poĉinju danas, a završit će 26. marta. S obzirom da je projekat dobio podršku svjetske organizacije Specijalne olimpijade, te da je meĊunarodnog karaktera, u Tuzli se oĉekuje da će nastupiti oko 1000 takmiĉara. Već sada stigao je zahtjev za uĉešće na takmiĉenju iz Nigerije!

Pored sportskog takmičenja, manifestacija također uključuje i organizaciju javne tribine, koja će biti
otvorena za sve zainteresovane posjetioce i širu javnost. Novu dimenziju projektu daju i radionice za
učesnike sportskog takmičenja putem kojih će se više približiti značaj same tematike projekta.

Projekat je prezentovan i na generalnoj martovskoj skupštini Interancionalne federacije asocijacija studenata medicine (IFMSA) čiji je član i naša BoHeMSA. Generalna skupština se održala u Budvi (Crna Gora), gdje je učestvovalo preko 1000 studeanata medicine iz cijelog svijeta, koji su imali priliku da prezentuju rad svojih nacionalnih timova i planiranih projekata u narednom periodu. Delegacija Bosne i Hercegovine je dobila posebno mjesto na jednoj od sesija time što joj je omogućeno da prezentuje projekat Prijateljskog takmičenja Specijalne olimpijade „BoHeMSA“ koji nam slijedi u aprilu ove godine.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button