BiHTuzlanski kanton

Počeo projekat “STOP raku grlića materice”
Svake godine se u evropskim zemljama, sedmica januara obilježava kao Evropska sedmica prevencije raka grlića materice.

Pod mentorstvom prof. dr. Dženite Ljuce mladi budući doktori, studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli ali i iz Sarajeva, Mostara i Zenice, a u saradnji sa krovnim udruženjima: Udruženjem studenata medicine u BiH – BoHeMSA, te Studentskim vijećem Medicinskog fakulteta u Tuzli “MEDICUS” , planirano je niz aktivnosti u četiri bosansko-hercegovačka grada: Tuzle, Sarajeva, Mostara i Zenice, a u cilju informisanja javnosti o mogućnostima i važnosti prevencije raka grlića materice.

Kao i prethodnih osam godina, cilj humanitarne akcije “Stop raku grlića materice” je razviti svijest o ovoj bolestii doprijeti do svake žene, neovisno o njenoj dobi i statusu, posebno u vremenima pandemije COVID -19 kada su posjete liječnicima dodatno otežane rizikom od zaraze koronavirusom. Nastoji se podstaknuti žene na redovite ginekološke preglede, jer je rak grlića materice PREVENTABILNO oboljenje.

Iako se može spriječiti, prema podacima IARC GLOBOCAN-a, rak grlića materice je četvrti najčešći rak među ženama u svijetu. Procjenjuje se da svake godine postoji oko 528 000 novih slučajeva i više od 266 000 smrtnih slučajeva uzrokovanih rakom grlića maternice. Više od 85% svih novih slučajeva i smrti događa se u manje razvijenim zemljama, djelomično zato što rutinski skrining i liječenje raka grlića maternice nisu široko dostupni.

Ukoliko se mjere prevencije i kontrole raka grlića maternice ne provedu uspješno, procjenjuje se da će se u svijetu do 2030. godišnje dijagnosticirati oko 800 000 novih slučajeva. Velika većina ovih slučajeva biti će u zemljama u razvoju. Za razliku od većine vrsta raka, veća je vjerovatnoća da će se rak grlića maternice razviti kod žena u dobi od 20 do 45 godina nego kod starijih žena.

Broj osoba oboljelih od raka grlića maternice u Federaciji BiH u 2021. godini je 424. Po starosnim skupinama, najveći broj osoba- njih 267, pripada grupi od 19-64 godine dok 157 oboljelih pripada grupi od 65 i više godina. Broj osoba umrlih od raka grlića maternice u Federaciji BiH u 2021. godini je 78.

Prema planu programa akcija “Stop raku grlića materice” je počeo 19. januara/siječnja u Mostaru, a nakon togu su održane radionice i u Tuzli i Zenici, te javne akcije u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini. U narednom periodu planirane su brojne edukacije za građanstvo širom naše države.

Završna aktivnost projekta će se održati u petak 27.01.2023.godine u prostorijama Univerzitetske dvorane u Tuzli kroz aktivnost “Sportom reci ne raku grlića maternice” sa početkom u 13 sati. Aktivnost se odvija kroz 2 dijela: prvi dio čas samoodbrane koji smo posvetili novinarkama i svim zaposlenim ženama u medijima, te čas plesa za studentice.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button