Sport

25 GODINA SPORTA U BIH: Čemu smo se radovali i na koga smo bili ponosni? (VIDEO)

Piše: Vedran Jahić

Naša BiH danas slavi 25 godina od svoje nezavisnosti. Sada već davne 1992. većina građana i građanki naše zemlje na referendumu se izjasnila da želi živjeti u Republici BiH, a takva se demokratska odluka svih naroda i narodnosti naše zemlje nije poštovala te je buknuo krvavi rat.

Možda će Vas zanimati i:

Nakon tog strašnog rata, pa do 2017. godine, BiH je nekako preživljavala i preživjet će i u budućnosti, sigurni smo. Iako mnogi nisu zadovoljni životom u BiH, ekonomsko-političkom situacijom koja nas tjera u propast, uvijek smo se znali radovati malim stvarima koje su naše misli barem na kratko sklonili iz sive svakodnevnice.

Moramo spomenuti da je bilo mnogo toga pozitivnoga, prvenstveno u oblastima kulture i sporta. Upravo su glumci, reditelji, producenti, pjevači, kulturnjaci, a sa druge strane naši sportisti, fudbaleri, košarkaši i odbojkaši sa ponosom bili najveći ambasadori BiH u svijetu.

Neka se ne naljute ostali sportisti i sportski kolektivi, ali apsolutni pobjednik u 25-godišnjoj historiji bh. sporta je reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci koja je od 1997. pa do danas osvojila čak 20 odličija na velikim evropskim i svjetskim takmičenjima. Imamo dva paraolimpijska zlata i tri srebra, na svjetskim prvenstvima uzimali smo tri zlata, srebro i bronzu, dok smo na evropskim prvenstvima 9 puta uzastopno bili najbolji, a imamo i jednu bronzu iz 1997. godine.

Takav uspjeh će rijetko koja nacionalna vrsta BiH ponoviti, a sličnim putem krenula je košarkaška reprezentacija BiH koja je od 1993. godine pa do danas igrala na devet evropskih prvenstava. Najveći uspjeh ostvaren je upravo te, davne 1993. u Njemačkoj, kada smo osvojili sjajno 8. mjesto.

Kada je košarka u pitanju, ne možemo a da ne spomenemo kadetsku reprezentaciju BiH koja je 2015. godine postala prvak Evrope! Ekipa Josipa Pandže izdominirala je turnirom u Litvaniji, a u finalu je upravo pobijedila domaćina. Čak je i legenda litvanske košarke Ardvigas Sabonis morao pružiti ruku našim Zmajevima velikog srca i uručiti im pobjednički pehar.

Kadetskim momcima je tada u Sarajevu priređen veliki doček, a vatreno je bilo i 2013. godine u cijeloj zemlji kada je fudbalska A reprezentacija BiH prvi put izborila nastup na SP u Brazilu. Gol Vedada Ibiševića Litvancima upisaće se u historiju bh. fudbala, baš kao i pogodak istog igrača Argenticima na legendarnoj Marakani na otvaranju SP.

Nećemo zaboraviti ni naše rukometaše koji su uspjeli 2014. godine izboriti nastup na SP u Kataru godinu kasnije. Na istom turniru ostvarena je i historijska pobjeda protiv Irana.

Imala je BiH u 25-godišnjoj historiji još sjajnih sportskih rezultata, a medalje su osvajali karatisti, džudisti, bokseri, atletičari, biciklisti, zaista, nek’ nam ne zamjere ali trebalo bi nam barem još 25 godina da pojedinačno pobrojimo sve sportske uspjehe.

Ukoliko u narednih 25 godina ponovimo sve ove uspjehe, mi ćemo biti zadovoljni! Jer mi, Bosanci i Hercegovci, sreću vidimo u malim stvarima.

BOSNO I HERCEGOVINO! SRETAN TI DAN NEZAVISNOSTI!

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button