BiHVijesti

Dizel u Hrvatskoj jeftiniji nego u Bosni i Hercegovini, zakon o ukidanju akciza i dalje na čekanju










Prema najnovijim podacima iz Federalnog ministarstva trgovine cijene dizela se u Bosni i Hercegovini kreću od 3,36 KM do 3,61 KM. Dok je u Hrvatskoj, odlukom vlade, cijena ograničena na 12,30 kuna (3.19 KM) po litri.

Cijena dizela zadnjih nekoliko dana je u konstantnom rastu, a pretpostavlja se da je do cjenovnog šoka došlo jer je OPEC najavio smanjenje proizvodnje sirove nafte.

Možda će Vas zanimati i:

Poskupljenje goriva je bilo neizbježno i u Hrvatskoj no vlada je intervenisala ograničenjem cijene jer kako su saopćili iz tamošnjeg Ministarstva privrede: “To bi bio preveliki šok za građane i poduzetnike”.

U Bosni i Hercegovini se i dalje čeka konačna odluka o ukidanju akciza, a posljednji pokušaj je neslavno propao jer se zastupnici iz SNSD-a i HDZ-a nisu pojavili na vanrednoj sjednici Doma naroda BiH.

Saga oko ukidanja akciza na gorivo traje od marta ove godine, a najsnažniji protivnici su bili iz SNSD-a, pravdajući to brigom za budžet i penzije. Zastupnica SNSD-a Dušanka Majkić je ukidanje akciza na gorivo nazvala “najlošijim zakonom u životu” te je predlagala amandman da se njegovo trajanje ograniči na svega 30 dana.

TIP.ba | Ovo su nove cijene goriva u BiH, dizel je sada još skuplji

Amandmani su usaglašeni sa izmjenama zakona pa je tako dogovoreno da ograničenje akciza bude na snazi do kraja godine, međutim predloženo još nije usvojeno u oba doma.

Pretpostavlja se da će konačna odluka o ukidanju akciza čekati novi saziv Parlamenta, koji se ne može očekivati u dogledno vrijeme, a do tada će građani nastavljati plaćati gorivo skuplje nego što bi trebali.

Zakon o akcizama je uveden 2017. godine. Tada se govorilo kako će to omogućiti masovnu cestogradnju, nova radna mjesta na gradilištima te sveobuhvatno unaprjeđenje komunikacije u BiH. Ono što je posebno sporno je da prihodi od akciza uglavnom nemaju jasnu namjenu i svrhu nego idu direktno u tekuću budžetsku potrošnju.

Ukidanjem akciza gorivo bi pojeftinilo do 50 feninga po litri, a to bi zasigurno ublažilo udar na džepove građana kako direktno tako i kroz sniženje cijena drugih životnih potrepština koje ovise od naftnih derivata. Kad već nemamo najavljene puteve.



Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button