Lifestyle

Deset načina za preživljavanje januara i borbu protiv umora i iscrpljenosti










Mjesec januar često nosi teret niskog nivoa energije, dok su dani najkraći, a hladnoća i mračni uvjeti dodatno utječu na naše raspoloženje. No, nema potrebe za očajavanjem, jer The Guardian donosi niz afirmacija i trikova kako se brzo vratiti u ritam, povratiti želju za životom i premostiti januarsku letargiju.

  1. Izađite vani: Umjesto da upadnete u zamku zimskog “goblin moda” i povlačenja u sebe, izađite napolje. Brza šetnja tokom dana, posebno u ranim jutarnjim satima, osvježit će vas, pružiti vam dodatnu energiju i spriječiti zatvaranje u kući.
  2. Provedite vrijeme u šetnji i sa životinjama: Dodirivanje i maženje životinja oslobađa oksitocin, hormon ljubavi i sigurnosti. Razmislite o druženju s kućnim ljubimcem ili provedite vrijeme u prirodi gdje ćete se osjećati povezano s okolinom.
  3. Ne preskačite doručak: Doručak je ključan za povećanje energije i fokusa. Ustajanje iz kreveta i priprema ukusnog doručka mogu vam pružiti polet za radni dan.
  4. Druženje bez stresa: Umjesto napornih večera, organizirajte opuštene susrete s prijateljima. Pjevanje, naručivanje pizze ili čitanje knjiga zajedno mogu stvoriti ugodnu atmosferu bez stresa.
  5. Napravite profesionalne granice: Postavite granice između poslovnog i privatnog života. Ne odgovarajte na poslovne e-pošte izvan radnog vremena, omogućavajući sebi više vremena za druge aktivnosti.
  6. Hidrirajte se: Pijte dovoljno vode. Hidratacija je važna za energiju, ali i za fokusiranje uma.
  7. Namirišite svoju spavaću sobu: Dodajte malo luksuza u svoju spavaću sobu s mirisnim difuzorom ili vodenim sprejem s eteričnim uljima. Ugodan miris može stvoriti opuštajuće okruženje.
  8. Idite ranije u krevet: Eksperimentirajte s ranijim odlaskom na spavanje. Odmor je ključan za obnavljanje energije, stoga dajte svom tijelu dovoljno vremena za oporavak.
  9. Prepoznajte šta puni vašu energiju: Razmislite o čimbenicima koji vam daju energiju i onima koji je oduzimaju. Identificirajte ih i prilagodite svoj život prema tome.
  10. Sjednite na ljuljačku: Ponekad je najjednostavnije rješenje i najučinkovitije. Isprobajte sjedenje na ljuljački kako biste se prisjetili osjećaja radosti i bezbrižnosti.

Slijedeći ove jednostavne savjete, možete prebroditi januarski umor, obnoviti svoju energiju i vratiti svježinu u svoj život.”



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button