SvijetZanimljivosti i zabava

Egipatski arheolozi pronašli papirus dugačak 52 metra (FOTO)










Egipatski arheolozi su otkrili netaknuti drevni papirus, koji datira iz 50. godine prije nove ere, što stručnjaci u toj zemlji nazivaju prvim otkrićem te vrste u jednom vijeku.

Papirus dugačak 52 metra pronađen je u arheološkom području Saqqare. Drevni artefakt sadrži dijelove staroegipatske Knjige mrtvih za pomoć onima koji su preminuli u njihovim zagrobnim životima.

The Step Pyramid of Djoser, Saqqara, Egypt.
Sahara, Egipat

Papirus je otkriven u jednom od 250 drvenih sarkofoga pronađenih na arheološkom području prošlog juna. Istraživači i arheolozi na lokalitetu rade više od dvije godine. Samo 2022. godine, arheolozi su otkrili stotine mumija, piramidu nepoznate kraljice, pet oslikanih grobnica, grobnicu drevnog dostojanstvenika i sarkofag koji je pripadao blagajniku kralja Ramzesa II.

Sample illustration from an Egyptian <em>Book of the Dead</em>—not the newly discovered papyrus—depicting the "weighing of the heart."
Ilustracija iz Knjige mrtvih – vaganje srca prije odlaska u pogrebni život

Knjiga mrtvih je pogrebni tekst za koji se vjeruje da datira s početka egipatske ere Novog kraljevstva, piše The Jerusalem Post.

 An illustration within a copy of the ancient Egyptian Book of the Dead. (credit: Wikimedia Commons)

Uprkos imenu koje zvuči zlokobno, knjiga jedva da je nešto slično. Umjesto toga, to su bile samo upute za sahrane i kako najbolje pomoći preminulom Egipćaninu da putuje u podzemni svijet i u zagrobni život.

Budući da nije postojala jedinstvena Knjiga mrtvih niti poseban kanon za nju, tačni detalji su se razlikovali, s različitim “čarolijama” koje su bile uključene.



Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button