Zanimljivosti i zabava

HEINEKEN BEZ PETOKRAKE: Mađarska bi da zabrani Heineken zbog crvene zvijezde










Vlada Mađarske je branila kontroverzni prijedlog zakona o zabrani holandskom pivskom gigantu Heinekenu da na etiketama koristi crvenu zvijezdu, za koju kaže da kao simbol komunizma i totalitarizma vrijeđa osjećaje Mađara.

To bi bila „zabrana upotrebe simbola totalitarnih režima, kao što su nacizam ili komunizam“, pokušao je novinarima objasniti šef kabineta premijera Viktora Orbana, Janos Lazar. Prijedlog zakona predviđa do dve godine zatvora i 6,5 miliona eura kazne za prekršioce.

Lazar je rekao i da je Heineken odgovoran i za „zloupotrebu vlasti na štetu jedne mađarske kompanije“. Ova optužba odnosi se na spor koji je izbio početkom februara, pošto je sud u Rumuniji na zahtjev Heinekena zabranio jednoj pivari tamošnje mađarske manjine da koristi naziv piva „Csiki“ jer previše podsjeća na marku „Ciuc“ koju u Rumuniji Heienken prodaje od 2003. godine.

Budimpešta je tu odluku suda osudila kao „nepravednu, ništavnu i antimađarsku“ i pozvala na bojkot Heineken proizvoda u Mađarskoj.

Šef Orbanovog kabineta danas je izjavio da crvena zvijezda na etiketi Heinekena „vrijeđa osjetljivost“ Mađara koji su „patili od komunizma“ sve do pada „Gvozdene zavjese“ 1989. godine. On je podsjetio da je Heineken tokom Hladnog rata odustao od crvene boje svoje zvijezde da se ne bi pomislilo da je povezan sa komunističkom ideologijom. Zvijezda je ponovo pocrvenila 1991. godine, po raspadu SSSR-a.

Holandska kompanija uvjerava da „Heinekenova crvena zvijezda nema nikakvo političko značenje“ i da ona „svuda u svijetu koristi iste simbole“.

Izvor: slobodna-bosna.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button