Tuzlanski kanton

Zastupnica DF-a Didik-Sarajlić poručuje premijeru Gutiću: Neću podnijeti ostavku










Lejla Didik-Sarajlić, zastupnica  u  Skupštini TK-a i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH uputila je otvoreno pismo premijeru TK-a Begi Gutiću, koje prenosimo u cjelosti.

-Najnemoralniji čin (prema građanima koji su mi ukazali povjerenje) u ovom momentu bio bi podleći pritisku baziranom na špekulacijama, netačnim i neargumentovanim tvrdnjama kojim se bavi premijer Gutić u svojim posljednjim istupima, a pozivajući me da podnesem ostavku na funkcije u Skupštini Tuzlanskog kantona i Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Razumijem njegovu potrebu da „odstrani“, ili bolje rečeno,  uvrsti na svoju „listu za odstrijel“ svakog ko nije „s njim“, svakog  za koga su  ZAKON s jedne strane, te PROFESIONALNOST I ODGOVORNOST s druge strane, jedina istinska mjerila prilikom donošenja odluka, odnosno poduzimanja određenih aktivnosti u okviru svog profesionalnog angažmana, pa tako i mene.

Međutim, to (ta njegova potreba) nikako ne opravdava njegove posljednje populističke istupe u medijima usmjerene protiv mene i uvaženog kolege Jasmina Kadića, zastupnika u Predstavničkom domu PFBiH, kojim pokušava, naravno u nedostatku pravih argumenata (u svom već prepoznatljivom stilu) obmanuti javnost, skrenuti pozornost sa sebe,  „udariti“ na našu čast, naš moralni i profesionalni integritet, a sve to kako bi nas diskvalificirao kao ljude i  zastupnike, te u konačnici skrenuo pozornost sa sebe i svojih „obećanja“ i tvrdnji iznešenih u našim obraćanjima.

Zbog svega navedenog  smatram svojom  moralnom i profesionalnom odgovornošću informirati,  prije svega, javnost o sljedećem:

Naime, informirala sam i tražila od odgovornih lica u Finansijsko-računovodstvenoj službi Skupštine TK, i to u mjesecu martu 2015.godine, da poduzmu sve aktivnosti na obustavljanju nezakonito  isplaćenih sredstava na ime poslaničkog paušala za mjesece januar, februar, mart i april, nakon čega sam, i to dva mjeseca nakon mojih reakcija, a u skladu s instrukcijom lica iz Finansijsko-računovodstvene službe, potpisala izjavu da se odričem prava na paušal u Skupštini TK (računajući od mjeseca maja 2015.godine).

Samu Izjavu sam doživjela i protumačila, a na osnovu objašnjenja stručnih lica,  kao jedini način da se obustave nezakonite isplate, što također smatram besmislenim s obzirom na to da zakon jasno i nedvosmisleno  kaže da „ pravo na stalno mjesečno novčano primanje (paušal) izabrani dužnosnici mogu ostvarivati samo po jednom osnovu, odnosno na jednom nivou zakonodavne vlasti.“

Također, želim istaći da sam dana 15.01.2015. godine, po preuzimanju delegatske dužnosti u Domu naroda PFBiH, potpisala izjavu  o svom ličnom opredjeljenju gdje želim ostvarivati pravo na naknadu po osnovu paušala.

Na osnovu svega gore navedenog, tražim od premijera Gutića da objasni svoju evidentno malicioznu izjavu da sam službeno zatražila da mi se izvrši obustava naknade koju primam kao poslanica u Skupštini TK, kako on tvrdi, TEK PO RASKIDANJU KOALICIONOG ODNOSA I PRELASKOM DEMOKRATSKE FRONTE IZ „POZICIJE” U „OPOZICIJU”…“.

Datumi tvrde suprotno, o čemu svjedoči izjava o „obustavi“ isplata na osnovu paušala, a koja datira iz mjeseca aprila 2015. godine, a ne mjeseca jula kada je raskinuta koalicija, o čemu vas mogu informirati lica iz Službe za finansijsko-računovodstvene poslove.

Uvaženi premijeru Gutiću, objasnite javnosti na čemu zasnivate svoje tvrdnje i špekulišete datumima vezanim za moj zahtjev o obustavi isplata poslaničkog paušala u Skupštini TK, tvrdeći da se  to desilo nakon prelaska DF-a iz pozicije u opoziciju.

Također, objasnite kako je moguće da okrivljujete i kvalificirate kao nemoralnu osobu lice koje je prvo ukazalo na nezakonito trošenje sredstava iz budžeta TK po osnovu nezakonitog primanja paušala.

Povrh svega, pozivate me da podnesem ostavku na sve svoje funkcije.

Da li možda tim činom poručujete javnosti da će svako ko pokuša da radi i djeluje u zakonskim okvirima, ili ne daj Bože pokuša da prijavi nezakonite radnje, biti „eliminiran“?!

Nadalje, pozivam Vas da argumentujete, odnosno dokumentujete svoje insinuacije (tvrdnje) kako sam na osnovu naplate paušala i rada u komisijama za 2015.godinu do danas  dužna 7.057,42 KM, od čega treba da vratim 2.773,70 KM, te kako sam  primala dvije profesionalne plate: jednu profesionalnog zastupnika u Domu naroda Parlamenta FBiH, te drugu platu profesionalnog zastupnika u Skupštini TK, što ste tvrdili u svom demantu objavljenom također na službenoj stranici Vlade TK, dana 14.12.2015. godine.

Da li također izjavom da Vi ne možete biti dežurni finansijski kontrolor i ne možete snositi odgovornost za djela činjena prije vašeg mandata poručujete da, kao najodgovornija osoba za trošenje budžetskih sredstava, nećete poduzeti sve moguće aktivnosti i zatražiti povrat eventualno nezakonito isplaćenih sredstava zastupnicima/delegatima, ne samo u ovom mandatu, nego i u mandatu 2010.-2014. godine, jer je zakon na snazi od 2010.godine?!

Također, pozivam Vas da  pozovete na odgovornost sva stručna i druga lica koja su eventualno svojom neodgovornošću, direktno ili indirektno, učestvovala u eventualnom oštećenju budžetskih sredstava.

Na kraju, i još jednom podsjećam Vas  da  nas je narod birao da budemo njihovi zastupnici kako bismo se borili za pravednije društvo i protiv politika kojima i sami pripadate! Trudimo se da svoje funkcije obavljamo profesionalno odgovorno, iznošenjem činjenica i insistiranjem da se djelovanje institucija vrati u zakonske i ustavne okvire, te upravo iz moralnih razloga nećemo odustati od svog profesionalnog angažmana.

Zbog svega gore navedenog bilo bi krajnje nemoralno da iznevjerim ljude koji su mi ukazali povjerenje, te ispunim  „Vašu želju“ u smislu odstupanja sa funkcija koje obavljam u Skupštini TK i Domu Naroda PFBiH.

Ne, neću podleći Vašim pritiscima i nastavit ću, kao i do sada, da krajnje profesionalno i odgovorno obavljam svoj posao, a to je posao zastupnice u Skupštini TK i delegata u Domu naroda PFBiH!, stoji na kraju otvorenog pisma.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button