Vijesti

Nikšić i Mennuti: Što prije formirati federalni USKOK










Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić sastao se danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sa zamjenicom šefa misije u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji Deborah Mennuti.

Na sastanku su rezimirane poduzete aktivnosti na uspostavljanju posebnih odjela Vrhovnog suda i Tužilaštva Federacije BiH, s ciljem provođenja Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH.

Federalni premijer je i ovom prilikom ponovio čvrstu opredijeljenost aktuelne Vlade za borbu protiv korupcije, a što predstavlja, kako je kazao, jedan od dva prioritetna Vladina cilja. Podsjetio je da je upravo Zakon o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH donesen u njegovom prvom mandatu, 2014. godine.

“Naši ključni ciljevi su da što prije profunkcioniraju ova dva posebna odjela za suzbijanje korupcije i kriminala i da usvojimo reformske fiskalne zakone. Vlada Federacije će nastaviti pružati podršku s ciljem operacionalizacije ovih aktivnosti na kojima radi posebno formirana radna grupa”, istakao je Nikšić.

Mennuti je izrazila zadovoljstvo dosadašnjim aktivnostima radne grupe, kao i partnerstvom s timom Vlade Federacije u procesu uspostave posebnih odjela.

“Od prošlog oktobra ostvaren je značajan napredak. Identificirane su lokacije za smještaj posebnih odjela i počeo je proces popunjavanja mjesta za sudije i tužioce”, kazala je Mennuti.

Premijer Nikšić naglasio je da Vlada FBiH pruža punu podršku institucijama kako bi posebni odjeli što prije profunkcionirali.

“Svi smo na tom zadatku. U posljednje vrijeme vidimo dobru sinergiju između pravosuđa i Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom. Vlada FBiH će nastaviti podržavati sve aktivnosti kako bismo što prije dobili federalni USKOK”, poručio je premijer Nikšić.

Današnjem sastanku prisustvovali su i predstavnici Ureda za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbu zakona (INL), te Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, kao i radne grupe formirane s ciljem provođenja aktivnosti ka uspostavi posebnih odjela Vrhovnog suda i Tužilaštva FBiH.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button