Valter Tuzlanski

Za večeras zakazan novi protest u Beogradu

Zahtjev za ponavljanjem izbora










Oporbeni blok lijevog centra “Srbija protiv nasilja” zakazao je za večeras u Beogradu nastavak prosvjeda sa zahtjevom za ponavljanje izbora za koje najveći dio oporbe smatra da su pokradeni brojnim nepravilnostima i zloporabama, prije svega u Beogradu.
Na prijevremenim parlamentarnim, te dijelu lokalnih izbora, uključujući i Beograd, održanim 17. decembra, izborna povjerenstva su proglasila pobjedu vladajuće Srpske napredne stranke koja će u Skupštini Srbije sa koalicijskim partnerima imati apsolutnu većinu, dok u Beogradu nema dovoljno vijećnika za izbor gradonačelnika, prenosi HINA.
Oporbena koalicija “Srbija protiv nasilja”, nastala u valu prosvjeda nakon dva masovna ubojstva u beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar” i dva sela u okolici Beograda u svibnju prošle godine, optužila je vladajuće za izborni inženjering, migraciju birača i dovođenje birači iz RS-a u BiH, te gradova u Srbiji u kojima nije bilo lokalnih izbora, prekršili su izbornu volju u Beogradu.

Na zloporabe i nepravilnosti ukazali su i međunarodni promatrači čije se službeno izvješće očekuje, a nakon izbora u Beogradu su počeli prosvjedi tražeći poništenje i ponavljanje izbora koji su prekinuti tijekom pravoslavnog Božića.

U međuvremenu, 18. siječnja, više od 20 visokih dužnosnika EU za vanjsku politiku pozvalo je predsjednicu EK Ursulu von der Leyen da istraži navode o prijevari na izborima održanim u Srbiji 17. prosinca, dan nakon rasprave u kojoj su neki zastupnici Europskog parlamenta također zatražili to.

Večerašnji prosvjed bit će organiziran ispred Ustavnog suda, kojem je podnesen zahtjev za odlučivanje o izbornom sporu i poništenje izbora.

Najavljeno je da će sudionici prosvjeda izaći i na Radio-televiziju Srbije od koje traže da kao javni servis izvještava o izbornoj krađi.


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button