TuzlaU fokusu

Projekt ABC: Almir Mustafić za Kameleon: Cjeloživotno učenje je stil života građana Evrope!










Uskoro će se obilježiti tri godine otkako u Tuzli djeluje Udruženje građana Projekt ABC koje se bavi projektima cjeloživotnog učenja s fokusom na meke vještine. Tim povodom razgovarali smo sa Almirom Mustafićem, članom navedenog udruženja.

Šta su to meke vještine?

To je relativno novi pojam na našim prostorima i može se definisati kao skup interpersonalnih, komunikacijskih, karakternih osobina te svjetonazor, obrazovna pozadina, socijalna i emocionalna inteligencija – okvirno, sve one vještine koje se ne uče u školama odnosno fakultetima.

Kakvo ste vi udruženje zapravo?

Naše udruženje je  projekat dugoročne društvene promjene, a sam dio naziva “ABC” predstavlja inicijalnu kapislu koja podrazumijeva učenje onih osnovnih vještina koje će građanima pomoći da prepoznaju svoje afinitete. Dakle, mi nemamo nikakvih certifikata niti diploma koje dodjeljujemo polaznicima na kraju završenih kurseva, odnosno radionica.

Između ostalog, vi radite na osposobljavanju budućih lidera i poduzetnika. O čemu je konkretno riječ?

U narednom periodu planiramo da počnemo s našom prvom radionicom poduzetništva. Ostvarili smo neke kontakte sa Službom za zapošljavanje i Ministarstvom poduzetništva i cilj nam je da ljudi koji imaju poslovnu ideju, ali nemaju iskustvo dođu na naše radionice gdje će od samog početka razvijati svoju ideju da bi po završetku kursa imali svoj biznis plan. Služba za zapošljavanje nudi poticaj osobama koje žele da pokrenu vlastiti biznis i naš cilj je da im mi izdamo preporuku i da ih usmjerimo na navedenu službu koja će im dati poticaj ako zadovolje određene kriterije.

Imate novu platformu pod nazivom Alison. O čemu je riječ?

To je jedna od najvećih platformi za online edukaciju. Trenutno pokušavamo da sklopimo jedan sporazum s tom kompanijom u okviru kojeg ćemo mi da budemo njihovi promotori u Bosni i Hercegovini. Dakle, mi ćemo pokušati našoj populaciji predstaviti koji su to načini samostalnog obrazovanja te se nadamo da će oni usvojiti stil cjeloživotnog obrazovanja kao svoj vlastiti. Ukoliko to partnerstvo implementiramo to će biti naše najveće partnerstvo.

U sklopu vaših radionica imate i radionice javnog govorništva?

Da, imamo radionice na engleskom i njemačkom jeziku.

Ko vas najčešće  angažuje?

Kao udruženje građana i neprofitnu organizaciju ne mogu nas angažovati  firme, ali npr. angažovao nas je Američki univerzitet koji je tražio da napravimo jedan klub javnog govorništva za njihove studente i te radionice su prošle jako dobro i vrlo su posjećene. Govorništvo je jako bitno za studente prava koji će imati puno komunikacije sa ljudima a neki od njih će imati i parnice u sudovima gdje su jako važne te komunikacijske sposobnosti.

Na koji način se može doći do vas?

Možete nas naći na našoj stranici projektabc.org, ali i na svim društvenim mrežama. Upisi su otprilike konstantno u toku. Ljeti obično imamo pauzu od dva-tri mjeseca gdje vršimo “konsolidaciju redova”, edukujemo naš vlastiti tim kako bismo mogli odgovoriti izazovima za narednu godinu. Poslovne radionice i jedan dio radionica javnog govorništva realizujemo u Centru za poslovnu edukaciju koji su naš sponzor, u Kući plamena mira držimo radionice njemačkog jezika, na Američkom univerzitetu imamo klub javnog govorništva na engleskom i klub debata na bosanskom jeziku. Planiramo uskoro da otvorimo klub za crtanje grafitnom olovkom kako bismo potakli  građane na crtanje.

Šta biste poručili građanima za kraj?

Pozvamo građane da prihvate cjeloživotno učenje kao njihov stil života, a ne kao pripremu za neki naredni život ili život u budućnosti jer je to već stil života građana Evrope.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button