Svijet

Virus se opet ubrzano širi Njemačkom, svi zabrinuti zbog protesta ekstremista










Prema najnovijim informacijama Instituta Robert Koch, vodeće njemačke zdravstvene institucije za borbu protiv pandemije covida-19, u Njemačkoj se u proteklih nekoliko dana povećala stopa reprodukcije koronavirusa, tzv. broj R.

U nedjelju, 10. svibnja, broj R je bio 1,13, što znači da svaki zaraženi koronavirusom zarazi još 1,13 drugih ljudi.

Prije samo nekoliko dana, primjerice 6. svibnja, taj je broj bio 0,65, a prethodno se danima zadržavao na vrijednosti između 0,7 i 0,8, što je potaknulo i jačanje glasova da se što prije počnu popuštati epidemiološke mjere i karantena. Istovremeno, Njemačka već danima bilježi sve manji broj zaraženih koronavirusom, ali povećanje broja R ostaje zabrinjavajuće jer sugerira da bi broj zaraženih također mogao početi rasti.

Zabrinjavajući podaci Instituta Robert Koch

“Zbog povećanja procijenjene R-vrijednosti nužno je sljedećih nekoliko dana vrlo oprezno pratiti razvoj”, poručili su s Instituta u priopćenju.

S Instituta Robert Koch poručuju da još nemaju dovoljno podataka da mogu ustvrditi kako je povećanje broja R povezano s otvaranjem njemačkog društva, ali se o tome sve više počinje nagađati, s obzirom na to da je Njemačka po svemu sudeći trenutno poprilično podijeljena oko toga kako nastaviti dalje u borbi protiv koronavirusa.

Otvaranje Njemačke započelo je prošle srijede, a u sljedećim tjednima postupno će se ukidati dio restrikcija uvedenih u sklopu borbe protiv epidemije koronavirusa, a o brzini i obimu ukidanja odlučuju same savezne pokrajine, priopćila je tada kancelarka Angela Merkel.

Počelo otvaranje Njemačke

“Njemačka je iza sebe ostavila prvu fazu pandemije. No pred nama je duga faza suočavanja s virusom”, rekla je Merkel nakon sastanka putem videoveze s premijerima saveznih pokrajina.

“Mi si možemo priuštiti malo hrabrosti, ali i dalje moramo ostati oprezni”, rekla je Angela Merkel, koja je tako ujedno prebacila odgovornost na pokrajinske premijere, koji po njemačkom federalnom uređenju i imaju ovlasti donositi takve odluke više od savezne vlade.

Prva konkretna posljedica popuštanja restrikcija bili su – prosvjedi protiv restrikcija. Stuttgart, Berlin, Dortmund, Frankfurt, Köln, München i Nürnberg neki su od gradova u kojima su tisuće ljudi prosvjedovale protiv politike njemačkih vlasti u pandemiji, a prosvjedi su okupili nesvakidašnju mješavinu građana: od očitih teoretičara zavjere, ekstremnih desničara, ali i ljevičara pa do zabrinutih liberala.

Konzervativni list Frankfurter Allgemeine Zeitung nije bio blagonaklon prema prosvjednicima, nazivajući ih “covidiotima” te ismijavajući što se predstavljaju kao “spasitelji slobode i demokracije”.

Žestoka reakcija politike na optužbe s prosvjeda

Njemački političari su pak upozorili da treba izbjeći radikalizaciju prosvjeda. Glavni tajnik CDU-a Paul Ziemiak izjavio je kako se “ne smije dozvoliti da ekstremisti iskoriste koronakrizu kako bi širili svoje antidemokratske stavove” te je pozvao nadležne organe da djeluju protiv onih koji šire laži i teorije zavjere.

Istaknuti političar Zelenih Konstantin von Notz je pak naglasio da je u demokraciji poželjno propitivati poteze vlasti, ali da se treba baviti onima koji sve njemačke političare “predstavljaju kao marionete Billa Gatesa i Georgea Sorosa”. Osuda djelomice vrlo bizarnih prosvjeda došla je i iz Die Linke, stranke tvrde ljevice, pa je ovo jedna od onih rijetkih situacija u njemačkoj politici u kojoj se CDU i Die Linke slažu oko nečega.

Bilo kako bilo, tek se treba pokazati je li iznenadno povećanje broja R povezano s popuštanjem restrikcija, za što trenutno nema konkretnih dokaza. Njemačka i dalje dobro stoji kada je riječ o broju zaraženih te se reakcija njemačkih vlasti na pandemiju smatra jednom od uspješnijih u Europi, prenosi Index



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button