Svijet

U Londonu postavljena memorijalna klupa u znak sjećanja na genocid u Srebrenici










U organizaciji BCIC London i pod pokroviteljstvom Instituta za istraživanje genocida Kanada, u Londonu je nedavno otkriveno novo spomen-obilježje posvećeno žrtvama genocida u Srebrenici.

Ovaj put, u obliku memorijalne klupe, postavljen je još jedan simbol posvećen istini, pravdi i kulturi sjećanja na ovaj tragičan događaj.

Institut za istraživanje genocida Kanada ističe da je ovo spomen-obilježje, koje predstavlja mjesto okupljanja prijatelja istine, pravde i kulture sjećanja, od iznimne važnosti u širenju svijesti o genocidu u Srebrenici i Bosni i Hercegovini. Cilj je internacionalizirati bosansku kulturu sjećanja, pri čemu je grad London prvo mjesto gdje će se ova misija ostvariti, a potom i šire, kako u Kanadi, tako i diljem svijeta.

U saopćenju Instituta naglašava se da spomen-obilježje u obliku klupe predstavlja trajno svjedočanstvo o obaveznom sjećanju na najveći zločin u Evropi nakon holokausta – genocid u Srebrenici. Ovaj spomenik, smješten u javnom prostoru jednog londonskog parka, ne samo da podsjeća na strahote počinjenog genocida, već i opominje na važnost očuvanja istine i pravde kako bi se stvorila bolja budućnost za čovječanstvo i civilizaciju.

 



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button