SvijetVijesti

Erdogan: Mnogi mediji su zatvorili oči pred ratnim zločinima koje Izrael čini u Gazi










Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio da su mnogi mediji zatvorili oči pred ratnim zločinima koje Izrael čini u Gazi.

Erdogan je u videoporuci kojom se obratio učesnicima Međunarodnog samita strateške komunikacije (STRATCOM) izrazio zadovoljstvo zbog održavanja ovogodišnjeg STRATCOM-a koji je postao prepoznatljiv u svijetu.

Turski predsjednik je istakao da je samit organiziran u vrijeme kada se u Gazi dešavaju neopisive tragedije.

“U Gazi od 7. oktobra vlada zvijerstvo i krvoproliće, tamo su pogažene sve vrijednosti čovječanstva”, kazao je Erdogan te je dodao da civili koje Izrael namjerno ubija nisu samo djeca i žene, već i novinari koji, uprkos svim poteškoćama, pokušavaju prenijeti svijetu humanitarnu tragediju u Gazi, prenosi Ambasada Republike Turske u BiH.

Istakao je da je u izraelskim napadima do sada smrtno stradalo 60 novinara.

“Izrael, koji očito čini ratni zločin isključivši struju i vodu, ostavljajući narod bez goriva i hrane, pokušava odsjeći Gazu od ostatka svijeta kako bi spriječio širenje vijesti o njihovom ugnjetavanju. Nažalost, međunarodne organizacije i globalni sistem padaju na ispitu pred ovom brutalnošću. Vijeće sigurnosti UN-a, koje je odgovorno za osiguranje globalnog mira i stabilnosti, postalo je potpuno nefunkcionalno u ovom procesu”, kazao je Erdogan.

Napomenuo je kako je rezolucija UN-a koja je usvojena od strane 121 države važna zato što odražava zajedničku savjest čovječanstva.

“Kada je riječ o krizi u Gazi, još jedna stvar koja nas je pored dječije smrti rastužila bila je pristrasno izvještavanje nekih međunarodnih medija. Mnogi mediji su zatvorili oči pred ratnim zločinima koje Izrael čini u Gazi. Ovaj stav se nije promijenio čak i nakon ubistva njihovih kolega od strane izraelskih snaga sigurnosti. Smatram da je ovaj neprincipijelni stav duboko povrijedio ne samo porodice poginulih novinara, već i cijelu medijsku zajednicu”, kazao je turski predsjednik.

Govoreći kako je Turska od prvog dana stala na strani palestinskog naroda i suprotstavila se izraelskom ugnjetavanju, Erdogan je podsjetio da nisu dozvolili da se vodi propagandni rat s ciljem uništenja ili iskrivljenja istine.

“Razotkrili smo preko 100 lažnih vijesti i otkrili istinu kroz naš Centar za borbu protiv dezinformacija. Naša Direkcija za komunikacije, Agencija Anadolu i TRT su ispunili svoje obaveze. Turski mediji koji su blagovremeno izvještavali sa terena pokazali su veliku hrabrost. Želim čestitati svim novinarima koji su branili istinu, bez obzira da li je riječ o domaćim ili stranim. Kritična dešavanja koja su se događala u posljednje vrijeme pokazala su nam još jednom koliko je važna strateška komunikacija. Zajedno smo vidjeli i vidimo da se ratovi, sukobi, napadi i odbrane ne dešavaju samo na prvoj liniji fronta”, istakao je Erdogan.

Naglasio je da je potrebna kolektivna borba protiv destruktivnih efekata dezinformacija, koje kvare demokratiju i ciljaju na prava i slobode pojedinca.

“Smatram da je treći samit strateške komunikacije čiji je domaćin naša Direkcija za komunikacije veoma važan. Nadam se da će razgovori koji će se voditi na temu stabilnosti, sigurnosti i solidarnosti u globalnoj borbi protiv hibridnih prijetnji biti produktivni. Ovim mislima, želio bih unaprijed izraziti zahvalnost svim našim govornicima i gostima koji će doprinijeti samitu”, zaključio je Erdogan.

U petak je u turskoj metropoli Istanbulu počeo dvodnevni samit na kojem će se učesnici baviti globalnim temama iz oblasti strateške komunikacije. Tema ovogodišnjeg samita je “Globalna borba protiv hibridnih prijetnji: Stabilnost. Sigurnost. Solidarnost.”.

Događaju će prisustvovati više od 60 govornika iz javnog, privatnog sektora, medija, akademske zajednice, think tankova i nevladinih organizacija iz više od 30 zemalja. Očekuje se da će tri hiljade domaćih i stranih učesnika prisustvovati događaju koji će se sastojati od devet panela, devet govora i tri video poruke. Raspravljat će se o mnogim temama, od borbe protiv hibridnih prijetnji do digitalne javne komunikacije, od novih tehnologija do umjetne inteligencije, od humanitarnih kriza do međunarodne izgradnje otpornosti.

Na Samitu će se između ostalog razgovarati i o saradnji u globalnoj borbi protiv dezinformacija kao i borbi Turske protiv dezinformacija.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button