BiHVijesti

Zaustavljeni radovi na olimpijskom bazenu u Mostaru zbog jedne dozvole










Iskopni radovi na izgradnji budućeg olimpijskog bazena u Mostaru koji su počeli prošlog mjeseca izlaskom građevinskih mašina na teren su naprasno zaustavljeni zbog nepostojanja potrebne dozvole za izmještanje trafostanice s tog lokaliteta.

Direktor Direkcija za izgradnju Kulturno sportskog centra u Mostaru Edin Prašo u čijoj nadležnosti je projekat izgradnje olimpijskog bazena, kaže da je sporna bila dozvola za trafostanicu zbog priključnih kablova, ali da je taj problem riješen i da će se iza Nove godine nastaviti s aktivnostima na gradilištu.

“Trafostanica je nezgodan objekat, mali je kapacitetom, ali ima mnogo kablova zbog kojih se ne može kopati. Čekala se potrebna dozvola, ali sada su papiri završeni i trasa je obilježena. Narednih dana trebaju se izmjestiti kablova kako bi se moglo nastaviti sa kopanjem,” kazao je Prašo.

Dodaje kako je pored trafostanice, čije je uklanjanje najzahtjevnije, potrebno također prije nastavka iskopnih radova ukloniti i objekat u kojem je bilo smješteno Udruženje za djecu sa poteškoćama u razvoju “Sunce” te još jedan objekat.

Tvrdi da će gradilište na lokalitetu Južnog logora, koje će potpuno izmijeniti urbanističku sliku tog dijela grada, ponovno oživjeti sa prvim danima 2024. godine.

Podsjetimo da se izgradnja olimpijskog bazena u Mostaru godinama bombastično najavljuje, kao jedan od izuzetno važnih kapitalnih projekata, koji će biti od velikog značaja za čitavu BiH i da se od samog početka prati pod budnim okom javnosti.

Između izvođača radova i Grada Mostara 6. septembra ove godine sklopljen je ugovor prema kojem su se obavezali da će početi u roku od 30 dana, od dana potpisivanja, ali su ti rokovi probijeni.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je objasnio kako je razlog tome izmještanje objekta u kojem je bilo smješteno Udruženje za podršku djeci sa intelektualnim i kombinovanim poteškoćama “Sunce” koje je tražilo dodatno vrijeme za preseljenje u nove prostorije.

Naglasio je kako u tom kašnjenju ne vidi nikakav problem, jer kako je naveo u više navrata, kad radovi krenu više neće biti stajanja dok se ne završe.

Inače, u Gradskoj vijećnici Mostara 6. septembra su gradonačelnik Mostara Mario Kordić, direktor Direkcije za izgradnju Kulturno sportskog centra u Mostaru Edin Prašo i direktor građevinske firme Hering iz Širokog Brijega Ladislav Bevanda, potpisali ugovor za izvođenje prve faze radova koja podrazumijeva izgradnju konstrukcije, krova i fasade.

Oni su tada, stavljanjem svog potpisa na višemilionski ugovor, zagarantirali da će se ugovoreni dio radova realizovati u roku od 18 mjeseci od ulaska u radove, a nakon probijenih rokova, zvanično su počeli 15. novembra.

U augustu prošle godine čelnici Mostara i Vlade FBiH uz svečanu ceremoniju ozvaničili početak radova na lokalitetu Južni logor, kad je na teren izvezen bager uz koji su se zvaničnici fotografirali, a nakon toga se na terenu ništa nije radilo.

Naknadno je objašnjeno da je glavni projekat kasnio zbog određenih korekcija, nakon čega je raspisan konkurs za odabir izvođača radova na prvoj fazi olimpijskog bazena u vrijednosti od 15 miliona KM bez PDV-a.

Sredstva u iznosu od devet miliona KM su osigurana iz federalnog budžeta, ostatak iz gradske kase, a mostarski gradonačelnik je u više navrata kazao, kako će se financijska konstrukcija završiti bez problem, te kad radovi krenu da neće biti stajanja do završetka.

Izgradnja olimpijskog bazena je investicija koja će premašiti 20 miliona KM i radit će se u dvije faze, a planirani rok izgradnje je dvije godine od uvođenja izvođača radova.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button