BiH

Filipović: Zašto sam se razišao s Alijom Izetbegovićem










“Nikada nisam bio član SDA. Pomogao sam mu da osnuje SDA na njegovu molbu. On je meni došao na fakultet i zamolio me da pomognem jer sam prije toga osnovao Forum za zaštitu muslimana”, kazao je akademik Muhamed Filipović o Aliji Izetbegoviću.

Zašto je insistirao na bošnjaštvu? Zar nije bilo bolje da su muslimani graditi Bosanstvo, a ovako su otjerali sve Srbe i Hrvate koji se osjećaju kao Bosanci.

Nigdje ih nisu otjerali. Oni jesu Hrvati i Srbi, tako su se izjasnili slobodnom voljom. To što smo mi Bošnjaci prihvatili slobodnu volju, zašto su se odvojili od jedinstvenog stabla Bošnjana? To je greška propagande iz Srbije i Hrvatske.”

Da li je bio komunista i kakav je bio njegov stav za vrijeme hapšenja Alije Izetbegovića i ostalih od strane komunista?

Bio sam komunista i dijelim osnovnu ideju komunizma, a to je da svi ljudi budu jednaki. Da sam u vrijeme hapšenja bio od najveće pomoći i podrške Aliji Izetbegoviću i njegovoj grupi, napisao sam recenziju koja je omogućila štampanje njegove knjige. Pribavljao sam adrese članova povjerenika Amnesty Internationala za kontrolu suđenja, pa čak učestvovao u grupi koja je zahtijevala njihovo puštanje.”

Zašto je napustio SDA i razišao se sa Izetbegovićem?

Odbio sam dalje sarađivati s njim kada me obavijestio da je sklopio dogovor sa Karadžićem i Kljujićem. Kazao sam mu da je napravio katastrofalnu grešku.

Zašto javno ne pita zašto se ne podnosi tužba za agresiju protiv Srbije, a sada ističe rok?

Bio sam uvijek da se podnese direktna tužba protiv Srbije. Nužno je da oni koji su vodili prvu tužbu polože račun. Oni nisu položili račun za amatersko vođenje i ona je pala na jednostavan način.”

Šta će biti s nama muslimanima?

To je pitao i moj otac. Postoje ozbiljne snage u svijetu i oko nas koji bi željele da nas eliminiraju.”

 

 

 

Izvor: N1



Back to top button