SvijetZanimljivosti i zabava

Britanski umjetnik prodao najveću sliku na svijetu za 62 miliona dolara (FOTO)










Britanski umjetnik Sacha Jafri prodao je najveću sliku na platnu na svijetu za 62 miliona dolara na aukciji u Dubaiju.

Slika “Putovanje čovječanstva” je velika poput dva nogometna terena i podijeljena je na 70 uokvirenih komada, a organizatori aukcije su istakli da je to umjetničko djelo prodato za dvostruko veću sumu novca nego su očekivali.

Umjetnik Jafri će novac od prodate slike usmjeriti dobrotvornim organizacijama koje pomažu siromašnoj djeci.

Možda će Vas zanimati i:

Andre Abdoune, francuski državljanin s prebivalištem u Dubaiju, kupio je svih 70 segmenata. Prvobino je bilo planirano da se ovo djelo, koje drži Guinnessov svjetski rekord kao najveća slika na platnu, prodaje u segmentima različitim kupcima, ali Abdoune ih je odlučio kupiti sve.

“Odrastao sam u siromaštvu tako da sam veoma dobro zapamtio trenutke kada nisam imao šta jesti, ali sam barem imao ljubav roditelja koji su mi omogućili školovanje i uvijek pružali podršku. Slika koju sam kupio je veoma moćna i zaista mi je bilo žao da uzmem samo jedan ili dva njena dijela, tako da sam se odlučio za cjelinu”, kazao je Abdoune koji vodi posao s kriptovalutama.

Dodao je da je pandemija dodatno prouzrokovala probleme djeci širom svijeta.

“Zato moramo reagovati i ako mogu doprinijeti jednim dijelom toj slagalici, sretan sam”, naveo je Abdoune.

Jafri je sliku završio u septembru prošle godine, a radio je na njoj sedam mjeseci u hotelu u Dubaiju te se nadao da će na njoj moći zaraditi 30 miliona dolara koje bi namijenio obrazovnim i zdravstvenim inicijativama za siromašnu djecu.

Kako je kazao, iznenađen je i sretan što je suma udvostručena te je naglasio da će kupac posjedovati najveću ikad stvorenu sliku, a osim toga imat će dio historije, dakle ‘dio čovječanstva'”.

Djeca iz 140 zemalja su također indirektno učestvovala u stvaranju umjetničkog djela poslavši mu svoje slike, piše Guardian.

Izvor: klix.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button