Svijet

Sjeverna Koreja testirala hidrogensku bombu!










Sjeverna Koreja je objavila da je jutros provela uspješno testiranje hidrogenske bombe.

Vijest o uspješnom testiranju sjevernokorejska televizija objavila je nekoliko sati nakon što su agencije za praćenje seizmičkih aktivnosti iz više zemalja detektirale potres magnitude 5,1 u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispitivanje nuklearnog oružja.

Sjeverna Koreja će nastaviti snažiti svoj nuklearni program kako bi se zaštitila od neprijateljskih politika SAD, rečeno je u izjavi.

Također, Sjeverna Koreja je poručila da je odgovorna nuklearna država i obećala da svoja nuklearna oružja neće koristiti ako se neće narušavati njen suverenitet, te da svoju nuklearnu tehnologiju neće transferirati drugima.

Ovo je četvrto testiranje nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji koja se nalazi pod sankcijama SAD-a i UN-a zbog njenih programa razvoja nuklearnog oružja i raketnih sistema.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un prošlog je mjeseca izjavio da je njegova zemlja, koja posjeduje nuklearno oružje, proizvela hidrogensku bombu.

test-hidrogenske-bombe

Detonacija izazvala potres magnitude 5,1

– Sjeverna Koreja je već otprije moćna država s nuklearnim oružjem koja je spremna aktivirati atomsku i hidrogensku bombu u pouzdanoj odbrani svog suvereniteta – kazao je Kim Jong-un prilikom inspekcijskog obilaska vojne baze.

Sjeverna Koreja je tri puta ispitala atomsku bombu koja koristi proces nuklearne fisije, 2006., 2009. i 2013. Zbog tih pokusa je više puta zaradila međunarodne sankcije. Hidrogenska bomba koristi se fuzijom i proizvodi puno jaču eksploziju, te bi uspješno hidrogenske bombe predstavljalo veliki napredak u njenom vojnom nuklearnom programu.

Više centara za praćenje seizmičkih aktivnosti jutros je zabilježilo potres u blizini sjevernokorejskog kompleksa za ispitivanja nuklearnog oružja, javile su agencije navodeći kako se pretpostavlja da je potres vjerovatno izazvan ljudskim djelovanjem.

Geološka služba SAD-a izvijestila je da je jutros zabilježila potres magnitude 5,1. Južna Koreja je objavila da se potres dogodio oko 50 kilometara od kompleksa Punggye-ri gdje je Sjeverna Koreja i ranije obavljala ispitivanja nuklearnog oružja, javila je južnokorejska agencija Yonhap.

Kineska državna novinska agencija Xinhua javila je da je jutros na području Sjeverne Koreje detektiran potres magnitude 4,9. Xinhua je, pozivajući se na kinesku agenciju za potrese, izvijestila da je potres zabilježen u srijedu u 9.30 ujutro po lokalnom vremenu, te da je moguće da je riječ o eksploziji.

 

Izvor: avaz



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button