KolumneU fokusu

Priča o tuzlanskom javašluku (III): Hvala ti gradonačelniče!!










Vanredna sjednica Gradskog vijeća Tuzla posvećena problemu prevarenih kupaca zgrade „15.maj“ trajala je neuobičajeno kratko. Unaprijed sročena Odluka prema kojoj će se raditi na tome  da prevareni kupci stanova „15.maj“ što prije dobiju priključke na vodu, centralno grijanje i struju, radi dobijanja upotrebne dozvole, jednoglasno je usvojena. U obrazloženju je rečeno da je „najveći problem bio donijeti odluku, a da se ne prekrši zakon“!

Prevareni kupci, iznenađeni brzinom kojom je njihov decenijski problem riješen nisu u ovome vidjeli ni trunku ironije, ni sarkazma. Da se ne prekrši zakon!? A šta ćemo sa proteklih deset godina u kojima je zakon kršen tako što su ljudi stalno varani o završetku stanova i terminu useljenja. Šta ćemo sa svim onim godinama u kojima je vrijednost već otplaćenih stanova opadala? Šta ćemo sa svim onim godinama gdje je većina osim otplaćivanja kredita plaćala i podstanarske kirije? Šta ćemo sa svim godinama nerviranja, stresa nesuđenih vlasnika stanova? Neki su i umrli, nisu dočekali useljenje! Konačno šta ćemo sa nedovršenim stanovima, ko će platiti unutrašnje uređenje  – od pločica, parketa, unutarnje stolarije….?

Rečeno je i kako je ova odluka  jedna velika olakšica kupcima!! U čemu? U tome što neće dva puta platiti ono što su već platili kroz cijenu kvadratnog metra.

Po pravilu kada se donose odluke u njima bi trebalo precizirati, posebno u ovoj osjetljivoj decenijskoj prevari kupaca, ko će snositi određene troškove na koji način i ono najvažnije – termini koji obavezuju sve aktere na izvršavanje datih zadataka. Na ovom Vijeću i u ovoj odluci za sada to nije precizirano. Rečeno je – to će stajati u obrazloženju. Da li je ovo drugi naziv za kupovanje vremena?

U prvi moment kupci su ostali zapanjeni brzinom kojom je na Vijeću  sve to urađeno. Nisu se čestito ni okrenuli, a već su se zahvaljivali gradonačelniku, čak napisali saoštenje. Nažalost, već su zbog toga predmet smijeha u gradu. Tako brzo zaboraviti, ravno je kandidaturi za Ginisa! Sa strane gledano, sve izgleda dirljivo, vrijedno ljudskog poštovanja. Naravno da u svemu čovjek mora biti oprezan. Upitani da li to znači da se povlače krivične prijave  protiv gradonačelnika Jasmina Imamovića i svih drugih protiv kojih su to uradili odgovor je glasio – ne!

Da živimo u vremenu neovisnog sudstva i tužiteljstva već davno bi ovaj “predmet” bio procesuiran. Međutim, danas su nažalost, (pa i zbog ovog slučaja) ove institucije toliko izgubile na vrijednosti i ne uživaju povjerenje građana. Zbog odugovlačenja, zbog političkog upliva  i  što ne reći politiziranja predmeta. Primjer “15.maj” očigledno je, može postati primjer za to. Jer, već godinama predmet stoji u nečijoj ladici. Advokati su nemoćni. Možda treba da prođe vrijeme dok nečija djeca, barem prema nezvaničnim informacijama, ne završe volontiranje u kabinetu gradonačelnika pa da se tužitelji pokrenu. Možda, i taj predmet dođe na red. Jer za sada dosije “15.maj” je prazan. Nema ni predradnji…

Elem, pred kupcima i ostalim u ovoj “igri stoljeća” stoji mjesec dana da se realizuje predložena odluka i da prevareni i godinama manipulisani kupaci  pomisle na useljenje u svoje mukom stečene stambene kvadrate. I to pod uslovom da se svi odmah prihvate posla. Ko će to platiti, za sada je i velika nepoznanica. Od ranije znamo stav Gradskih vlasti da se novcima svih građana Tuzle, znači parama iz budžeta, to neće namirivati. Odakle onda? To je u svemu najvažnija karika ovog “specifičnog” lanca. Da li će to javna preduzeća pokloniti svojim građanima ili je ovo još jedna obmana u nizu. Vrijeme će pokazati.

Protesti kupaca se nastavljaju. Hoće li ostati principijelni kao i do sada ili im je jedna nedorečena odluka omekšala oštricu borbe za svoje vlasništvo i pravo? Konačno, ako im je olakšica to što su dobili neku odluku vijeća – neka uživaju. Uskoro je Nova godina, mogu je, uselili ili ne, uokviriti sebi za praznik.

Piše: Biljana Skoković-Tomić



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button