Valter Tuzlanski

Nobelova nagrada za mir dodijeljena Iranki Narges Mohammadi










Dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za mir je iranska aktivistica za ljudska prava Narges Mohammadi.

Nobelova nagrada za mir dodijeljena je Mohammadi za njezinu borbu protiv potlačenosti žena u Iranu i borbu za promicanje ljudskih prava i sloboda, navodi se iz Nobelova odbora.

Jedna od vodećih iranskih aktivistica za ljudska prava, Mohammadi je vodila kampanje za prava žena i ukidanje smrtne kazne. Pozdravljajući Mohammadi kao “borca za slobodu”, čelnica norveškog Nobelovog odbora započela je govor riječima – na farsiju – “Žena, život, sloboda”, što je jedan od slogana mirnih prosvjeda protiv iranske vlade.

“Norveški Nobelov odbor odlučio je dodijeliti Nobelovu nagradu za mir 2023. Narges Mohammadi za njenu borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu i njenu borbu za promicanje ljudskih prava i slobode za sve”, rekla je Berit Reiss-Andersen.

Mohammadi trenutno služi višestruke kazne u teheranskom zatvoru Evin od ukupno oko 12 godina zatvora, prema organizaciji za ljudska prava Front Line Defenders.

Optužbe protiv Mohammadi uključuju širenje propagande protiv države.

Mohamaddi je zamjenica predsjednice nevladine organizacije Defenders of Human Rights Center koju je osnovala Shirin Ebadi, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003. godine.

Mohammadi je 19. žena koja je osvojila nagradu staru 122 godine i prva otkako je Maria Ressa s Filipina osvojila nagradu 2021. godine zajedno s Rusom Dmitrijem Muratovom.

Nobelova nagrada za mir, vrijedna 11 miliona švedskih kruna ili oko 950 hiljada eura, bit će uručena u Oslu 10. decembra, na godišnjicu smrti švedskog industrijalca Alfreda Nobela, koji je oporukom iz 1895. utemeljio dodjelu nagrada.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button