BiznisLifestyleU fokusu

DR. EDIN BULJUGIĆ IZ SPORTICUS-a: Radimo neke od metoda koje se ne rade nigdje u Evropi!










Tuzla je nedavno postala bogatija za jedan savremeni medicinski centar u čijem timu se nalazi vrhunski stručnjaci koji su spremni u svakom trenutku svojim znanje, iskustvom i ljubaznošću da vam pomognu i da vode računa o vašem zdravlju.

Medicinski centar Sporticus poštuje najviše standarde, principe savremene medicine i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

Tim povodom smo razgovarali sa dr. Edinom Buljugićem, idejnim tvorcem i osnivačem ovog centra.

“Ovo je klasičan centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju i specifičan je centar iz razloga što radimo mnogo dijagnostičkih i rehabilitacijskih metoda koje se čak ni u Evropi ne rade”, rekao nam je dr. Buljugić.

Sporticus, između ostalog, nudi usluge infrared termografije, kompjuterske analize kralježaka, neinvazivne metode koja pokazuje aktivnosti pritisaka na nerve koje daju probleme kada su u pitanju ozbiljne dijagnoze.

“Također, imamo i kompjutersku analizu stopala sa 3D analizom potkoljenice,  sve moguće simetrije, odnose vratnog segmenta, srednjeg i donjeg dijela leđa sa karlicom. Svi nalazi su provjerljivi i za nas stručnjake, ali i za pacijente. Zaista neko ko želi da se počne baviti svojim tijelom, ima dokaze, ulazne informacije, informacije u toku rehabilitacije i izlazne informacije. Nema potrebe da stalno ide na CT, magnet i sl., koji ne pokazuju funkcionalne statuse kao što mi to možemo analizirati, istakao je dr. Buljugić.

Pored dijagnostike, Sporticus nudi i rehabilitaciju, specifičnu i nespecifičnu, bilo da je u pitanju izvrnuće skočnog zgloba, povrede ramena, koljena …

“Svaka povreda ima poseban pristup gdje mi u toku dana uradimo jednu ili dvije terapije u toku dana, međutim, svaki sat do sat i po dobijete listu šta morate uraditi. Npr. lediranje, utrljavanje gelova, određene vježbe. Mi vježbe slikamo, snimimo i imamo vjerodostojne slike i ne koristimo Ronalda ili nekog drugog, nego naše pacijente, dodao je.

Pacijenti su za sada prezadovoljni pristupom i imaju samo riječi hvale. Sporticus ima mnogo metoda i svojim pacijentima pružaju mnogo vremena i pažnje. Svi dobiju svoj terapeuta, svog ljekara i rade po principu 1 na 1.

Sporticus pred sezonu skijanja radi posebnu pripremu skijaša rekreativaca, kako u vrijeme uživanja u čarima skijanja ne bi imali povreda.

Radimo analizu svakog skijaša, od visine, težine, funkcionalnih sposobnosti, koordinacije, ravnoteže, snage i izdržljivosti. Svi ovi elementi su jako važni dok ste na ski stazi. Najčešće povrede tokom zime se dešavaju kada ste fizički nespremni, a glava jako želi na stazu. Moram naglasiti da su specifične povrede u ovom slučaju kidanje prednjih križnih ligamenata sa oštećenjem meniskusa”, istakao je doktor.

Vrijeme je praznika i nagrađivanja, kao i popusta, a ekipa Sporticusa će napraviti mnogo pogodnosti za svoje pacijente. Biće obezbjeđeni vaučeri, popusti za studente, penzionere, a uskoro će biti osigurano i plaćanje na rate, a uz podršku Radio Kameleona, nagradiće i neke Kameleonce. 



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button