BiHLifestyle

PORODICI LUCIĆ ŽIVOT “PROCVJETAO”: Cvijećem osigurali ostanak u rodnoj grudi!










U vrijeme kada je odlazak prema zapadu postao uobičajena vijest s kojom se bude ljudi u Bosni i Hercegovini, među njima i Domaljevčani i zbrajaju porodice koje još uvijek žele ostati na rodnoj grudi, ekipa “Večernjeg lista” posjetila je radno poljoprivredno imanje mladog bračnog para Lucić.

Supružnici doslovno žive u cvijeću jer im je to osnovna djelatnost koju uspješno razvijaju u saradnji sa iskusnim hercegovačkim cvjećarima iz Livna, i to na čak 1.300 kvadratnih metara. Ovih dana plijeni pažnju više od hiljadu Božićnih zvijezda na više od 500 kvadratnih metara.

Surfinije, pelargonije, begonije, krizanteme, maćuhice, samo su neki su od 20-tak vrsta cvijeća u plastenicima Lucićevih. Bez radnog vremena, do kasno u noć, pa i kroz rane jutarnje sate, nadgledaju osjetljivo cvijeće, no kažu kako im to nije teško jer rade ono što vole, i to kod svoje kuće koja je nezamjenjivo mjesto življenja, piše “Večernji“…

“Opredijelili smo se živjeti od svoga rada, i to baš ondje gdje je naš dom jer mislimo da nigdje nije ljepše. Od svoga rada se može živjeti i u Posavini, samo ako se čovjek malo više potrudi i radi onoliko koliko bi zapravo i na zapadu radio. Proizvodnja mora biti moderna ako se želi kvalitet. Imamo plasteničku proizvodnju pa smo se potrudili zagrijati plastenike i tu nam je pomogao projekat koji smo realizovali preko UNDP-a. Navodnjavanje nam je kap po kap, na zemlji platno, pa kada se uđe u plastenik to je ugodan boravak i za oko i za dušu. Kvaliteta nam je prokrčila put do kupaca pa od kuće nikuda ne idemo. Svi dolaze na naše imanje, pa je tržište garantovano. Idemo također i na teren kada uređujemo veće površine“, objašnjava Željko.

Slavica je, pak, alfa i omega cijelog projekta koji je započela iz želje da zarađuje od kuće, pa se vremenom i Željko preorijentisao s moleraja na cvjećarstvo.

Kod kuće je najljepše

Čak ni poplave, koje su u cijelosti potopile svu proizvodnju Lucićevih, nisu potopile i njihovu želju za ostankom u Domaljevcu. Ovoga puta mi smo se “utopili” od ljepote prizora prekrasnih razbuktalih hiljadu Božićnih zvijezda.

“Kako bi izrasle u prekrasan cvijet, Božićne zvijezde su izuzetno zahtjevne, moraju imati grijanje, određenu temperaturu, skupu prehranu, kao i rasadu koja nam stiže iz Livna. Cijena od 10 KM po komadu prihvatljiva je pa ne brinemo za kupce koji nam dolaze svakodnevno iz cijele regije”, objašnjava Slavica.

Lucićevi namjeravaju proširivati proizvodnju na proljeće s novim plastenikom.

“Mi smo primjer da se i kod kuće u Posavini može pristojno živjeti”, poručuju Lucićevi.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button