Tuzlanski kanton

Nezadovoljstvo kulminiralo: Radnici GIKIL-a sat vremena držali u blokadi saobraćaj na putu Tuzla – Doboj










Oko 300 radnika lukavačke kompanije Global-ispat blokiralo je magistralnu cestu M-4 kod mjesta Puračić, u neposrednoj blizini ulaza u Kompaniju.

Zabrinuti su jer, zbog poteza vlasti, proizvodnja može biti ugašena.

Radnici su prije izlaska i blokade ceste održali protest ispred upravne zgrade u krugu Kompanije na kojem su, izrevoltirani indiferentnim odnosom menadžmenta i kantonalnih vlasti, odlučili blokirati cestu i tako vršiti pritisak na vlasti.

-Konkretno tražimo sigurnost, a sigurnost je da proizvodimo. To za sada nismo u mogućnosti. Nemamo obrtnih sredstava da kupimo ugalj da bi proizvodili, a imamo tržište. Niko neće da nam pomogne. Mislim da je ovo u dogovoru Vlade i Mittala, tiho gašenje do avgusta mjeseca – rekao je član IO sindikata GIKIL-a Lukavac Zijad Kasumović, javlja bhrt.

Podsjećamo, Koksno hemijski kombinat (KHK) Lukavac, koji kao državna kompanija ima 70 procenata vlasništva u kapitalu GIKIL-a, raskinula je partnerski ugovor sa indijskim GSHL-om. Indijski partner je ovaj raskid ocijenio nezakonitim, a Kantonalni sud u Tuzli je potom odbio zahtjev KHK za preregistracijom kompanije. Sindikat smatra da ovo direktno ugrožava budućnost kompanije.

Zbog protesta potpuno su obustavili saobraćaj na magistralnom putu M-4 Tuzla- Doboj u mjestu Puračić. Alternativni pravci su u funkciji.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button