Svijet

Amerikanci testirali raketni odbrambeni sistem, raste zabrinutost zbog Sjeverne Koreje










Presretač je lansiran iz zračne baze u Californiji te je oborio lažni balistički projektil. Pentagon je saopćio da plan za testiranje postoji već dugo, ali je on obavljen u vrijeme povišenih tenzija sa Sjevernom Korejom te nakon što je ova zemlja također obavila test svog devetog projektila ove godine.

“Ovaj sistem je od ključne važnosti za odbranu zemlje te pokazuje da imamo sposobnu i kredibilnu odbranu od veoma realne prijetnje”, izjavio je direktor agencije MDA (Missle Defense Agency) Jim Syring.

Presretač je lansiran iz zračne baze Vandenberg u Californiji te je oborio lažni projektil iznad Pacifika koji je ispaljen iz Kwajalein Atolla s Maršalovih Otoka.

Podsjetimo, Sjeverna Koreja je svoj projektil Scud testirala nedavno, a on je letio 450 km prije nego je pao u japanske vode. Nakon toga je uslijedio protest Japana.

Pyongyang se protivi UN-ovoj rezoluciji kojom se zabranjuje nuklearna aktivnost, kao i testiranje projektila. Umjesto toga je Sjeverna Koreja povećala te aktivnosti u posljednjih nekoliko mjeseci.

Južna Koreja, Japan i američki predsjednik Donald Trump su kritikovali ovakve postupke.

“Sjeverna Koreja ne poštuje susjednu Kinu, ispalila je novi projektil, ali se Kina trudi”, napisao je Trump na Twitteru.



Back to top button