BiHSvijetTuzlanski kanton

Za muslimane je stigao najljepši gost, mjesec ramazan










Za muslimane Bosne i Hercegovine, Balkana, Evrope, pojava Mjeseca mlađaka i akšamski ezani, večeras su označili početak mjeseca ramazana.

Na osnovu Takvima Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prvi dan mubarek mjeseca ramazana je u ponedjejak, 06. juna 2016. godine.
– Ove godine ramazan ima 29 dana. Prvi dan posta počinje (06.06.2016.. godine) u 02,29 sati a prvi iftar nastupa sa zalaskom sunca u 20,33 sati.

– Medžlis je i ove godine štampao vaktija koje su ovih dana distribuirane u naše džemate i bit će besplatno dostupne svim našim džematlijama.

– Medžlis Islamske zajednice Tuzla izdao je četvrte po redu Ramazanske novine. Redakcija je i ove godine pripremila novine koje obiluju sadržajima koji su namjenjeni za sve članova porodice. Ramazanske novine su besplatne i dostupne se u svim našim džematima.

– Teravih-namaz klanjat će se u svim džematima, uključujući Kazneno-popravni zavod Tuzla i Dom penzionera. Na tim mjestima bit će angažovani imami, studenti Fakulteta islamskih nauka i učenici naših medresa. Teravih-namaz klanjat će se po Takvimu Rijaseta. Prvi teravih namaz je u nedjelju, 05. juna 2016. godine.

– Tokom mjeseca razamana u gotovo svim našim džematima učit će se mukabele. Njih će učiti imami, džematlije, džematlijke a u sve većem broju prisutne su i mukabele koje uče polaznici mektebske nastave. I ove godine na području našeg Medžlisa bit će učene tri hafiske mukabele. Hafiske mukabele će se učiti u džamiji „Kralj Abdulah“ , Čaršijskoj džamiji i KOC Tušanj-Slatina. Hafiska mukabela za žene, ovog ramzana učiti će se poslije podne-namaza u džamiji KOC Tušanj-Slatina.

– Predavanja za žene će se organizovati u nekoliko tuzlanskih džemata. Predavanja će se realizovati u okviru ramazanskih aktivnosti Asocijacije žena MIZ Tuzla, au saradnji sa vjeroučiteljicama sa područja Medžlisa Tuzla.

– Mubarek noći bit će obilježene prigodnim programima. Centralna svečanost povodom Lejletu-l-Kadra bit će kao i prethodnih godina upriličena u džamiji „Kralj Abdulah“.Itikaf će i ove godine biti u džamiji Kralj Abdulah.

– U mnogim našim džematima bit će organizovani iftari. Posebno nam je značajno da će Medžlis Tuzla upriličiti iftar na otvorenom na gradskom trgu u Tuzli, uz podršku Grada Tuzle, privrednih subjekata i pojedinaca sa našeg područja.

– Posebna pažnja kao i prošle godine bit će usmjerena ka socijalno ugroženim porodicama, gdje će se kroz humanitarne projekte pokušati pomoći im i olakšati svakodnevne probleme.

– Asocijacija žena i Omladinski krug Medžlisa svojim aktivnostima obogatit će ovogodišnje ramazanske aktivnostima. Asocijacija žena će prirediti iftare za naše majke i sestre, neće zaboraviti ni studentice a tradicionlano će upriličiti iftar za korisnike Doma penzionera i predbajramske hedije za sve stanovnike Doma.

– U svim džematima na području Medžlisa Islamske zajednice Tuzla i ove godine prikupljat će se zekat i sadekatul-fitr putem blokova koje je izdao Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Iznos sadekatul-fitra za ovu godinu je je 7, 10 i 20 KM.

– Bajram-namaz je u utorak, 05. jula 2016. godine u 05,44 sati i klanjati će se u svim našim džamijama, a drugi dan Bajrama bit će obilježen Dan šehida.

Kameleon / MIZ Tuzla



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button