KulturaTuzlaU fokusu

TUZLA: Šta se bijeli u gori zelenoj?










U okviru IV Festivala premijera koji se održava od 11.10.2019 do 08.11.2019, ovoga petka 25.10. u 19:30 sati premijerno će biti izvedena dokumentarno igrana predstava „Šta se bijeli u gori zelenoj?“ u Teatru Kabare Tuzla.

Predstava je nastala kao rezultat istraživanja dokumentarnog teatra na drugom ciklusu studija na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli, te je prošavši ispitni proces ušla u koprodukciju Teatra Kabare Tuzla i Art Centra ANKATA.

Riječ je o duo drami koja je rađena po motivima djela autora: A. Isaković, A. Šantić, Lj. Simović, Lj. Ostojić, M. Ogrizović i T. Bakarić gdje dramaturšku adaptaciju i režijski koncept potpisuje Sadika Kahrimanović.

Ova dokumentrano igrana predstava tematizira položaj žene u odnosu na sistem, tradiciju i religiju postavljajući pitanje u kakvom je to položaju žena bila u prošlosti, kroz različite sisteme, od političkih, do sistema vrijednosti te  upoređuje položaj žene tada i danas.

Crpeći inspiraciju iz mentaliteta bosanskohercegovačkog čovjeka-redateljski okvir i dramaturška linija predstave može se preslikati na bilo koje geografsko područje, što način na koji se pitanje žene posmatra čini univerzalnim i vanprostornim.

U predstavi igraju Sadika Kahrimanović i Feđa Zahirović. Mentorstvo nad kreativnim procesom potpisuje mr.sc. Damir Altumbabić, vanredni profesor. Odabir muzike i aranžman songova radio je Feđa Zahirović.  Izvršni producent na predstavi je Ermin Avdić, također zadužen za ton i svjetlo.

Cijena ulaznice je 5KM, a možete ih rezervirati na oficijelnoj stranici Teatra kabare Tuzla ili na broj 035/264-733. Također ih možete kupiti i netom prije početka izvedbe, na dan same predstave.

Ela Ždero/Radio Kameleon



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button