BiH

Deset kilometara modernog autoputa preko dionice Svilaj – Odžak danas otvoren za lokalnu zajednicu










Deset kilometara modernog autoputa koji Bosnu i Hercegovinu spaja s Evropskom unijom, preko dionice Svilaj – Odžak, danas je otvoren za lokalnu zajednicu.

Povodom završenih radova, nadležni iz “Autocesta FBiH” danas su obišli dionicu dugu 10,4 kilometra.

Možda će Vas zanimati i:

Dionica autoceste Svilaj – Odžak je najsjeverniji dio Koridora 5-C u BiH.

S obzirom na specifičnosti izgradnje same dionice, te uslovnosti njene funkcionalnosti od završetka izgradnje mosta preko rijeke Save, u nadležnosti Ministarstva prometa i komunikacija BiH, sama implementacija izgradnje je podijeljena u dvije faze.

Prva faza obuhvatala je glavninu radova: kompletni nasipi na glavnoj trasi, petljama i odmorištu, mostovske konstrukcije, vanjska odvodnja, zaštitne ograde te pomoćne i pristupne ceste, dok preostali završni radovi čine drugu fazu.

Radovi prve faze završeni su do predviđenog roka 30. juni 2015. godine, a izgradnja je trajala 21 mjesec.

Nastavak gradnje je započeo 16. marta 2017. godine. Urađeni su završni slojevi kolovoznih konstrukcija, zatim konstrukcija zaštite od buke kao i unutrašnja odvodnja i instalacije. Druga faza trajala je osam mjeseci.

Na dionici se od značajnijih objekata nalaze dvije petlje, odmorište, čeono naplatno mjesto, dva mosta, tri prolaza za divljač, četiri natputnjaka, tri potputnjaka i dva propusta za kanale za navodnjavanje.

– Danas smo se okupili ovdje da skromno obilježimo početak najbitnije izgradnje ovog dijela dionice Koridora 5-C. Nažalost još uvijek nemamo potrebne dozvole za nastavak i zavrsšetak izgradnje graničnog prijelaza. Kada se to završi onda ćemo biti spojeno na koridore i magistrale evripskih puteva – rekao je direktor JP Autoceste FBiH, Adnan Terzić.

Prema najavama do polovine 2019. godine most i granični prijelaz bi trebao biti gotov, a do tada ovu dionicu će moći koristiti lokalno stanovništvo kako bi se grad Odžak rasteretio od teretnog saobraćaja.

 Izvor: avaz


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button